Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Чернодробни болести

Хепатопротекторите – защитниците на черния дроб

health.bg 08-07-2011
Чернодробни болести : Хепатопротекторите – защитниците на черния дроб - здраве, черен дроб, хепасейв,
Думата хепатопротектор съдържа две части – хепатос - черен дроб, и протектор – защитник, предпазител. Т.е. става въпрос за препарати, които имат благотворно действие върху черния дроб.

Те са произведени основно от растителни (билкови) извлеци, за които е доказано лечебно въздействие върху черния дроб. По принцип той е много здрав и издръжлив орган, но по различни причини може да се наложи функциите му да бъдат подпомогнати.

Сред основните причини за чернодробните увреждания на първо място са острите и хроничните хепатити. Един от най-често срещаните хепатити е тип „А”. Той се предава сравнително лесно, по т.нар. фекално-орален път чрез мръсни ръце. Протича с различна тежест, но по правило завършва благоприятно и не предизвиква хронични проблеми.

По-сериозно е заболяването от другите два основни вида вирусен хепатит – „В” и „С”. Те се предават главно по кръвен и по-рядко по полов път. Основният риск е свързан с непрофесионални кръвни манипулации при венозни наркомани, пиърсинг, татуировки. Все още има заразени и при медицински процедури в стоматологията, урологията, гинекологията, хирургията. Затова е много важно да се посещават само лицензирани кабинети и здравни заведения.

Невинаги след заразяването се развива типичната клинична картина на остро заболяване с пожълтяване. Понякога инфекцията протича без особени първоначални симптоми, а се установява едва от хроничните чернодробни увреждания. Рискът от тях при хепатит „В” и „С” е значителен. Става въпрос за развитие на чернодробна цироза и първичен рак на черния дроб. В това отношение хроничният хепатит „В” е по-коварен, защото може директно да предизвика рак, без да се мине през стадия на цирозата. Но това не са бързи усложнения. Обикновено минават десетилетия от заразяването до тежките увреждания.

Друга причина за хронична чернодробна увреда е непремерената алкохолна консумация. Няма установена единна норма за допустимо дневно количество алкохол, защото тя варира според раса, пол и индивидуална поносимост. Основна роля тук играе ензимът алкохолдехидрогеназа, чиито равнища определят възможността за разграждане на етанола.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg