Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Чернодробни болести

Повишени чернодробни ензими?

Галина Спасова 30-10-2012
Чернодробни болести : Повишени чернодробни ензими? - здраве, черен дроб, хепасейв, ензими,
Интервю с д-р Донка Шишманова, гастроентеролог в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, В. Търново.

Д-р Шишманова, грижат ли се хората за здравето на черния си дроб, преди да ги заболи, знаят ли каква е точно ролята на този орган?

Знаят, че ако може да се живее с един бъбрек, то черният дроб е единствен. Масово се подценяват възможните заболявания, свързани с повишените масти – т.е. неалкохолните стеатохепатити. В световната медицина изобщо е много актуален въпросът за стеатозните хепатити. При нас в момента много се подценява проблемът при болните с хипертония, с нарушения на метаболизма на мазнините и увеличение на черния дроб.

Кои хора са застрашени?

Всички пациенти със сърдечни оплаквания, с повишен холестерол и триглицериди най-често имат такъв проблем. Защото всъщност повишените чернодробни ензими означават повишена активност на клетъчните ензими в кръвния серум - това е израз на увреждане на клетъчните структури на черния дроб, с повишено преминаване на тези ензими през клетъчната мембрана. Има пациенти с дефицити в ензимите - въпреки че спазват режима на хранене, възможно е да имат повишени масти в организма. Това може да се контролира с храненето, но не изцяло. Има цели фамилии с повишен холестерол и триглицериди – въпреки спазването на препоръчвания режим на хранене и живот. Тук е мястото да обърнем внимание и на физическата активност – 30 минути бърз ход всекидневно са задължителни.

Винаги ли повишените ензими означават сериозен здравословен проблем?

Животът на пациента не е застрашен в момента. Но в бъдеще стеатозата води до стеатозен хепатит, а той – до цироза на черния дроб. Затова е толкова важно да се лекува навреме. Веднъж годишно личният лекар проверява нивата на холестерола и триглицеридите. Всяко повишение изисква консултация с гастроентеролог, защото ние трябва да изследваме първо за хепатитни маркери. А до 65-годишна възраст има лечение за тези болни по здравна каса, след това наличието и на други заболявания усложнява терапията – вредите от интерферона ще са по-големи от ползата. Има и други специфични изследвания, които могат и трябва да се направят.

Има ли рецепта срещу чернодробната стеатоза?

Силно ограничаване на животинските мазнини, препоръчваме да се приемат омега-3 мастни киселини, много плодове и зеленчуци – всички вече знаят тези правила, но не ги спазват. А има и медикаменти, статини, които се заплащат от здравната каса - за намаляване на холестерола и триглицеридите при сърдечно-съдови заболявания. Има много продукти, които са еквиваленти на силимарина, екстракт от семената на бял трън. Един от тях е „Хепасейв”, може да се приема като хранителна добавка във всяка възраст над 18 години. Имам дълъг опит с този препарат, той е подходящ при хронични заболявания (не визирам хроничните хепатити, но в периодите без патогенетично лечение и тези пациенти могат да приемат хепатопротектори).

Хепатопротектор в състояние ли е да подпомогне като цяло организма след прекарани инфекции например?

Да, защото съдържа атиоксиданти – витамин В1, В6, В12. Може да се приема и след лечение с антибиотици - при някои пациенти има повишени ензими. И при диабетиците е важно антиоксидантното действие на хепатопротектора, защото при тях се развива чернодробна стеатоза. Също и при преяждане или злоупотреба с алкохол – черният дроб е сериозно натоварен и хепатопротектор определено би помогнал.

Най-добре е това изобщо да не се допуска, разбира се. Защото при хроничните чернодробни заболявания алкохолът е единственото категорично ограничение за пациентите, особено при вирусните хепатити той е абсолютно забранен. Хепатопротекторите се препоръчват и при токсичните хепатити – те са причинени от прием на медикаменти, антибиотици най-често - както и при онкологично болни и след химиотерапия. Не бива да се пропуска, че за проблемите с черния дроб имат значение и някои фактори на професионалната среда.

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg