Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Чернодробни болести

Да предпазим черния дроб

Галина Спасова 25-06-2012
Чернодробни болести : Да предпазим черния дроб - здраве, черен дроб, хепасейв
Интервю с доц. Владимир Андонов, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив.

Доц. Андонов, основателни ли са опасенията, че черният дроб може да се увреди от лекарства?
Всъщност по-скоро голяма част от хората не са запознати с възможните странични действия на някои лекарства. Да не говорим пък колко много са тези, които пият медикаменти, непредписани от лекар. Общо взето, информираността за страничните действия на лекарствата не е висока.

Защо именно този орган е потърпевш?
По-голямата част - над 90% - от лекарствата се разграждат, преминават през черния дроб. Той затова е и наричан лабораторията на човешкия организъм. Два са пътищата, по които става увреждането. Единият е чрез т.нар. цитолиза или разрушаване на чернодробните клетки, а вторият - чрез холестаза, или задръжка на жлъчни киселини в чернодробните клетки. Сравнително по-рядко има и комбинация от двата механизма.

Дава ли сигнали черният дроб, че е засегнат?
Обикновено при приема на лекарства симптомите са неспецифични – няма някакъв определен тип болка или друго оплакване. Така че в немалка част от случаите пациентът може и да не разбере, че има проблем с черния дроб, свързан с приеманите медикаменти. Но все пак има няколко симптома, които се проявяват или съвсем скоро, или няколко седмици след началото на приема на лекарства.

Може да има тежест и евентуално болка в горната част на корема, в дясното подребрие и симптоми като безапетитие, гадене, повръщане. Но те може и да не се появят, а биха могли да се припокрият и със симптомите на самото заболяване, заради което се приемат лекарствата.

Има ли лекарства, които са специално „под подозрение”?

Има такива групи лекарства, за които се знае, че може да предизвикат медикаментозно увреждане на черния дроб, и при тях е задължително в началото на приема или след няколко седмици да се направят контролни изследвания на чернодробните ензими. Трябва да сме внимателни, ако се налага да се взима продължително парацетамол (той се приема при температура, при ставни болки и др.), някои антибиотици дават често такива увреждания.

Препоръчително е да се контролира с изследвания състоянието на черния дроб също при приемане на орални контрацептиви, както и много често прилаганите напоследък препарати за намаляване на холестерола. При по-голямата част от тях е задължително през няколко седмици да се прави контрол на чернодробните ензими.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg