Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Туберкулоза

Завръща ли се туберкулозата?

health.bg 25-08-2011
Туберкулоза : Завръща ли се туберкулозата? - здраве, бактерии, туберкулоза
От както свят светува може да се каже, че има и туберкулоза. През последните години в България се наблюдава увеличаване на случаите. Възможни причини за това са лошото хранене, слабият медицински контрол, неправилното лечение и липсата на познания за заболяването.

Туберкулозата се причинява от бактерии, които се пренасят чрез пръските и храчките. Проникването на инфекцията става най-често през дихателните пътища. Консумацията на мляко от болни животни също може да доведе до тубекулоза на червата.

Туберкулозните бактерии са устойчиви организми и могат да живеят дълго в замърсени кърпи, чаршафи, чаши, чинии или дори на пода в прахта.

Всеки човек се среща с туберкулозните бактерии, но не всеки се разболява.

Човек може да се разболее, ако се храни лошо – липса на белтъчини, витамини и т.н, живее в напрежение, страх, тревожност или в жилище, в което има болни от туберкулоза. Хората, които нямат необходимите ваксини срещу туберкулоза, нямат изграден достатъчен имунитет. Профилактиката е много важна за предотвратяването на това заболяване.

Алкохолиците и пушачите също попадат в рисковата група, както и хронично болните (с диабет, язва на стомаха и др.).

Болестта може да се развие незабелязано – с малки невидими оплаквания, а когато се открие лечението става много по-трудно. Установено е, че за една година 1 болен може да зарази 20 души, ако не се лекува. При съмнение за туберкулоза веднага трябва да се информира личния лекар, който при необходимост може да насочи пациента към специалист.

Как да се храним, за да не боледуваме?
Белтъчините са полезни за укрепване на имунната система. Това е задължителна храна за младите хора. Те се съдържат в млечните продукти, рибата, птичето месо, червеното месо, варивата и яйцата. Плодовете и зеленчуците помагат за правилното усвояване на храната от организма и са богати на полезни вещества, които също са необходими за засилване на защитните сили.

Течностите са много важни за тялото. Цигарите и алкохолът са противопоказни.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg