Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Туберкулоза

Завръща ли се туберкулозата?

health.bg 25-08-2011
Туберкулоза : Завръща ли се туберкулозата? - здраве, бактерии, туберкулоза


Заразна ли е мултирезистентната туберкулоза?
Да, изключително заразна е. Лекарствата, използвани срещу MDR-TB, се прилагат за много по-продължително време. Болният е заразен за много по-дълъг период от пациентите с чувствителна туберкулоза, която е лечима с обичайните медикаменти.

Как се разпространява MDR-TB?
Инфекцията с мултирезистентна туберкулоза се разпространява също по въздушно-капков път. Бактериите се отделят във въздуха от болния при кашляне, кихане, разговор или пеене. Те са много издръжливи и лесно може да стане заразяване.

MDR-TB не се разпространява при:
  • Ръкуване с болен
  • Допиране до спално бельо или тоалетна чиния
  • Целувка
  • Пушене

Как може да се предпази болен от туберкулоза, чувствителна на обичайните лекарства, от развитие на мултирезистентна туберкулоза?
Най-важно е продължаването на лечението с предписаните медикаменти. Не трябва да се пропуска приемането на отделни дози от лекарствата и терапията не трябва да се спира преждевременно. Лекуващият лекар трябва да бъде уведомяван винаги за проблеми с приемането на медикаментите.

При пътуване по време на продължителната фаза след изписването от стационара пациентът трябва да уведоми лекуващия лекар и да си набави необходимите дози от лекарствата.

Лечима ли е мултирезистентната туберкулоза?
Да. Мултирезистентната туберкулоза е лечима, но лечението продължава много по-дълго и е съпроводено с много нежелани реакции към лекарствата.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg