Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Туберкулоза

Завръща ли се туберкулозата?

health.bg 25-08-2011
Туберкулоза : Завръща ли се туберкулозата? - здраве, бактерии, туберкулоза


Колко дълго трябва да продължи лечението на MDR-TB?
Лечението на мултирезистентната туберкулоза продължава до 2 години. Причина за това е фактът, че лекарствата, прилагани при MDR-TB, са по-малко ефикасни от традиционните медикаменти. Необходими са повече таблетки и повече време, за да се унищожат всички бактерии, в противен случай заболяването може да се възобнови.

Първите няколко месеца от лечението са най-важни. Поради това пациентите с MDR-TB се хоспитализират за 4 до 6 месеца в зависимост от реакцията към лечението и от срока на обезбациляването (за да се избегне опасността за близките и околните).

Пациентите с мултирезистентна туберкулоза трябва да запомнят, че:
  • Симптомите на MDR-TB са същите като при чувствителната на обичайните лекарства туберкулоза.
  • За да се предпазят близките от развитие на MDR-TB, трябва стационарно лечение в определените за това лечебни заведения.
  • И след изписването от стационара лечението трябва да продължи в амбулаторна обстановка. Трябва да се приемат предписаните лекарства в необходимите срокове под пряко наблюдение на медицински специалист.
  • При поява на някоя от страничните реакции към лекарствата или влошаване на състоянието след приемането им, веднага е необходима консултация с лекуващия лекар.

Важно средство за предпазване от туберкулозата е БЦЖ ваксината. Първата имунизация се прави възможно най-рано – 48 часа след раждането. Между седмия и деветия месец се извършва проверка за наличие на белег от ваксинацията. Децата, които нямат следваксинален белег, се тестват с пробата Манту и когато резултатът е отрицателен, те се имунизират. На 6, 10 и 16-годишна възраст се правят реимунизации, но само на тези, при които е отчетена отрицателна проба Манту.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg