Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бременност и раждане

Раждане без болка

Юлия Георгиева 2011-12-07
Бременност и раждане   : Раждане без болка - здраве, раждане,
Раждане без болка. Това е една от основните теми, над които разсъждават бременните жени и макар темата да бе гореща преди години, тя е актуална и днес.

Това е и причина станалото модерно преди години секцио да продължава да е актуално. „В момента имаме три вида обезболяване, което се предлага, когато става въпрос за желание и за индикации“, коментира варненският акушер-гинеколог д-р Уалид Хамад.

Единият е за тези пациентки, които не искат да страдат, но пък предпочитат нормално раждане. „Като лекар заставам зад венозната упойка, която прилагаме, защото по този начин и жената, и екипът, който води раждането, са по-спокойни“, казва специалистът.

На първо място е психологическият момент на присъствие на анестезиолог в залата. На второ, венозното обезболяване подсилва и регулира контракциите на матката. Също така се притъпяват значително болките в сюблимния момент, когато шийката се разтвори до близо 10 сантиметра, за да излезе главата на бебето.

Всъщност това е най-травматичният момент, който е и най-рисков.

„Ако в тези 2-3 минути се наложи да освободим хирургически място за детето, много по-добре е жената да е обезболена, защото става веднага. Иначе пациентката се мъчи, ние я държим, чакаме анестезията да подейства и става много по-трудно“, допълва лекарят.

С венозната упойка жената остава в съзнание, не чувства болка и раждането минава по-леко. Единственият недостатък е, че лекарствата не са предвидени по здравна каса и се дават само по настояване на родилката, но пък цената си струва спестените болки – между 50 и 100 лв.

Секциото без медицински индикации също е актуално. Основните причини са, че жената не иска да преживее болки или пък желае да си запази фигурата.

„Слагаме упойка, която се поставя в гърба ( упойките са два вида - спинални и епидурални), като по този начин обезболяваме пациентката от кръста надолу, но тя остава в съзнание“, разяснява д-р Уалид.


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg