Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гинекология

Митове и факти за ПМС

health.bg 14-12-2011
Гинекология : Митове и факти за ПМС - здраве, цикъл, синдром, менструация, хормони, естроген,
Предменструалният синдром (ПМС) включва различни физически или емоционални симптоми, които обикновено се появяват между 5 и 11 дни преди започването на менструалния цикъл.

Те изчезват с идването на менструацията или малко след това. Истинските причини за този синдром все още не са напълно ясни. Някои лекари посочват като причина ролята на нивото на хормоните в мозъка, но това твърдение не е научно доказано.

Много са митовете около този неприятен период от месеца, но какви са фактите?

Mит: Предменструалният синдром не е реален, той съществува само във въображението.
Факт: Психологичните симптоми на този синдром варират от депресия, тъга, раздразнителност и промяна на настроенията. Те се свързват с отделянето на основните женски хормони естроген и прогестерон. В продължение на няколко дни тези физически и емоционални симптоми се проявяват индивидуално при всяка жена. При някои те са незначителни, а при други объркват ежедневието им. Също така някои жени страдат спорадично, а други, винаги преди започването на цикъла. Вярно е, че синдромът идва от главата, но той не е въображаем. Предменструалният синдром е реално явление.

Mит: Жените не са в състояние да контролират емоциите си преди идването на менструацията.
Факт: Приливът на емоции и избухването в сълзи в предменструалния период би могло да е резултат от хормонални промени, които все още се проучват. Но тези изблици могат да се контролират. Когато сте наясно, че причината е предменструалният синдром, обуздаването на емоциите ще ви помогне да го преживеете без травми. Според специалистите, когато човек внимава с причинителите на лошого настроение, той може да контролира избилиците си.

Mит: Предменструалният синдром може да се лекува с ядене на шоколад.
Факт: Това не е вярно. Шоколадът наистина повишава настроението, но той облекчава за много кратко и не може да лекува предменструалния синдром. Захарта, която се съдържа в шоколада,  дава бърз прилив на необходимата в момента енергия, но тя се изчерпва също толкова бързо. От похапването на шоколад коремът се подува повече, затова е по-добре да пиете вода и да хапвате малки порции на редовни интервали. Така няма да задържате вода и няма да чувствате,  че коремът ви е подут от преяждане.
 


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg