Любопитно
Светът в... чиния
Лилия Арабаджийска
19-12-2011
![]() Без паспорт и виза те преминаха границите и се настаниха на чужди трапези, вкараха непознат аромат и в българските поселища, заплашвайки да изместят баницата и сармите. Това едва ли ще се случи, защото на нашенеца не му останаха много читави неща, затова и ще се държи за традициите си като европеец за фондове. Но това не пречи да разнообразим менюто и да отворим вратичката на фурната заедно с поляци, немци или литовци. Да ви е сладко! Пълнени гъби с кайма от Италия Този ордьовър е типичен за региона Абруцо и задължително присъства на коледната трапеза. Не изисква специални кулинарни умения и става сравнително бързо, така че не се колебайте.Необходими продукти (за около 4 души): 16 по-големи гъби, 100 г кайма, 1 голяма скилидка чесън, магданоз, 1 яйце, галета/хляб, олио/зехтин, сол Начин на приготвяне: Отделят се пънчетата на гъбите и заедно с шапките се сваряват леко във вода с щипка сол. Прави се смес от каймата, ситно нарязания чесън, магданоза, яйцето и сол на вкус. Към сместа се прибавят нарязаните на ситно пънчета на гъбките. Добавят се галета или трохи хляб и всичко се разбърква. Шапките се пълнят със сместа, поливат се с мазнината и се запичат в умерена фурна. Пироги с кисело зеле от Полша Има всякакви видове сладки и солени пироги, за Коледа обаче традиционни в Полша са тези с кисело зеле и гъби. Приготвянето им е сравнително трудоемко, но определено си заслужава.Необходими продукти (за около 4 души): За тестото: 300 г брашно, 1 яйце, сол, вода За плънката: 400 г кисело зеле, 1 глава кромид лук, 150 г гъби, 80 г масло Начин на приготвяне: Зелето, лукът и гъбите се нарязват на ситно, след което се задушават в масло. Брашното се пресява. В него се прави кладенче, където се сипват яйцето, солта и малко вода. Размесва се меко тесто, разточва се на тънка кора, от която се изрязват кръгове с диаметър около 6-8 см. В средата на всяко кръгче се слага пълнежът, кората се свива на две и краищата й се слепват. Получените пироги се пускат в тенджера с вряща подсолена вода. При изваждането не бива да се слагат един върху друг, за да не се слепнат. След това могат да се запържат за няколко минути, за да станат хрупкави. Това ястие обикновено се гарнира със заквасена сметана. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |