Любопитно
Вкусни изкушения и празнични приключения в кухнята
Бойка Велинова
21-12-2011
![]() Днес ще излезем от това клише, защото модерните хора отдавна си почиват активно и ядат и пият с мярка дори по време на празници. За коледния обяд или новогодишната вечеря ще ви предложа едно меню за 6 души по рецепти на най-добрите британски шеф-готвачи. Те се изпълняват с достъпни продукти и за толкова кратко време, че няма да загубите нищо от празничното настроение, а сътрапезниците ви – и без обичайните по нашите ширини мезета – не само ще се нахранят достатъчно, но и ще си оближат пръстите. Джейми Оливър е от любимите ми типажи – готви пламенно в италиански стил и не затруднява със сложни продукти и техники. Преди време дори издаде специален пътеводител, за да направи всеки свой последовател по-добър готвач, защото добрата храна е въпрос на светоусещане и стил. Той е съсобственик на верига ресторанти, където не само готвят прекрасно, но и дават професия на младежи, като ги обучават в тънкостите на готварското изкуство. Празничната изненада на Джейми Тази салата е класическа за Средиземноморието и е идеална комбинация от много свежи вкусове и текстури: сладко от клементините, кремообразно от сиренето, ароматно от пушената шунка, хрупкаво от салатата, пикантно от подправките и заливката. Ако сте кулинарни авантюристи, можете да опитате тази възхитителна комбинация с портокали, праскови или смокини според сезона. Приготвя се за половин час. За 6 души ви трябват по 100 г моцарела и 1 клементина (или голяма сладка мандарина) за порция, общо 300 г рукола (заради леко горчивия нюанс, но може да се замени и със салата айсберг), 6 тънки резена пармска шунка, няколко стръка прясна мента, шепа настърган пармезан. За лимоновия дресинг: сокът от 1 лимон, 8-10 с.л. зехтин екстра върджин, 1 с.л. тъмен балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус. Дресингът се прави най-лесно, като съставките се сипят в стъклено бурканче. Завинтете капачката и раздрусайте добре. Ползвайте соса в рамките на едно денонощие. Ако ви се стори доста кисел, разредете с 2-3 с.л. вода. В отделна чиния за всеки сътрапезник нарежете по 100 г моцарела на едри парчета. Подправете с няколко капки дресинг. С остър нож обелете студените клементини до месото и ги нарежете на тънки шайби. Наредете ги отгоре. В купа накъсайте руколата на две и я подправете добре със соса. Разположете парче шунка върху плота и увийте в него салатата, така че да стърчи от края като букетче. Настържете пармезан, поръсете със свежи листчета мента и поднесете веднага към ракията или бялото вино. Основното ястие на Реймон Блан Той е роден в Безансон, но само за няколко години се превръща в едно от светилата на световната кулинария. Всичко става случайно, когато френският му работодател го обявява за абсолютно бездарен в кухнята, замерва го с тиган и му счупва носа. В болницата Реймон прочита обява за готвач в Англия и тя става втората му родина. Неговият провинциален ресторант е удостоен с две звезди по „Мишлен” и е еталон за изискана храна, а самият Блан има самочувствието, че променя хранителните навици и вкусове на Острова. |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |