Любопитно
Пот-о-фе със свинско Тази възхитителна френска селска гозба се готви изключително лесно: месото и зеленчуците се слагат в голяма тенджера или пръстен гювеч и след 3 часа имате готовото ядене. Историята на пот-о-фе идва от 17 век, когато крал Анри IV разпоредил с декрет всеки селянин на неделната си трапеза да има „пиле в гърне”, затова и често пъти гозбата се приготвя с пилешко. Майтапчии коментират, че ако и другите френски крале са били толкова мъдри и грижовни, сигурно монархията е щяла да оцелее и до днес. За нашето основно ястие ни трябват 1,5 кг шарено свинско от корема на прасето, 6 моркова, 3 глави червен лук, 1 глава и 3 стръка целина, 2 стръка праз, 1 кг бяло зеле, 6 средни картофа, 6 скилидки чесън, около 2 литра вода. Подправки: морска сол и прясно смлян черен пипер, 3 листчета прясна салвия (или половин ч.л. сушена) и отделно 1 буке гарни (завързани с дебел памучен конец 2 дафинови листа, 6 стръка мащерка, 1 стрък розмарин, 2 листа салвия). Сложете месото със сланината към плота и го подправете със сол и черен пипер. Разположете трите листенца салвия (не повече, защото е много силна подправка!) по дължината и навийте на руло. Завържете стегнато с дебел памучен конец през 3-4 см, за да остане месото навито и да не се деформира при готвенето. В голям тиган с незалепващо покритие на средно силен огън запечатайте месото без мазнина от всички страни за 12-15 минути, за да покафенее. Така ароматите остават в мръвката, а видът при поднасянето е много апетитен. Наредете върху дъното на гювеча лук, праз, моркови – почистени и на едри парчета. Пренесете месото и натъпчете наоколо останалите зеленчуци (картофчетата – най-отгоре, за да не се разпаднат при ваденето). Посолете, добавете подправките и залейте с водата (не повече от две трети от височината на съда). Захлупете и поставете в студена фурна. Печете 3 часа на 200 градуса. Преди да сервирате, извадете месото, махнете конците и нарежете на шайби. Гарнирайте със зеленчуците. Поръсете всяка порция с накълцан пресен магданоз. По случай празника можете да замените част от водата с вино или бира в зависимост от напитката, която ще сервирате. Десертът на Мери Бери Тя е доайенът на печените сладкиши във Великобритания. Още от дете достолепната дама знае, че ще се посвети на кулинарията: специалното си образование получава в престижния колеж на Бат за домакини, последван от майсторски клас в прочутото парижко училище Кордон Бльо. Тя е уважаван кулинарен критик и водещ на телевизионни готварски шоута повече от половин век, някои от които снимани в собствения й дом. Издала е повече от 70 готварски книги, чести победители в класациите на BBC Good Food. Като всяка истинска англичанка, Мери Бери е запалена градинарка и също така подкрепя редовно благотворителните инициативи на местната общност в Бъкингамшир. |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |