Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хепатит

Хепатитът настъпва тихо, но агресивно

Петър Галев 29-12-2011
Хепатит : Хепатитът настъпва тихо, но агресивно - здраве, хепатит, черен дроб, хроничен хепатит

Лекарствените увреди на черния дроб в 90% от случаите се проявяват като остър хепатит. Описани са около 1000 медикамента, които могат да причинят поражения на черния дроб по различни механизми. Медикаментозното чернодробно засягане може да се изяви с целия спектър на чернодробната патология. В 10% от случаите медикаменти като амиодарон, метотрексат, диклофенак, витамин А, папаверин и др. могат да доведат до хроничен хепатит. Не трябва да се забравя, че има и билки, които могат да увредят черния дроб. В развитите страни най-разпространеното чернодробно заболяване е неалкохолният стеатохепатит, който се наблюдава най-често при захарен диабет тип 2 и затлъстяване.

Как можем да се предпазим от хепатит?
Съществуват ваксини, които могат да ни предпазят от хепатит А и хепатит В. Няма ваксина за предпазване от хепатит С. Другото предпазване е разумното поведение – миене на ръцете, сигурни източници на храна и напитки, извършване на кръвни манипулации само от висококвалифициран медицински персонал.

Има ли пълно лечение на всички видове хепатит?
Най-успешно може да се лекува алкохолният стеатохепатит с пълно въздържание от алкохол. Неалкохолния стеатохепатит изисква добър контрол на захарния диабет при наличието му, нормализиране на телесното тегло, коригиране на метаболитните нарушения (висок холестерол и триглицериди). Вирусните хепатити се лекуват продължително с противовирусни препарати.

Какво трябва да се направи, за да не се развие цироза при хората, които злоупотребяват с алкохол и нездравословна храна?
Алкохолната болест на черния дроб преминава през три фази: 1. Стеатоза; 2. Стеатохепатит; 3. Цироза на черния дроб. Първите две фази са възвратими състояния. За да не се премине в третата фаза – чернодробна цироза, е важно да се спре алкохолната консумация, да се премине към здравословно хранене и да се приемат медикаменти от рода на хепатопротекторите.

Каква е ролята на хепатопротекторите в укрепването и лечението на черния дроб?
Хепатопротекторите имат цитопротективен ефект - защитават чернодробната клетка и подпомагат нейното възстановяване, когато е изложена на вредното въздействие на алкохол, медикаменти. Хепатопротекторите, като например Хепасейв, имат антиоксидантно действие, оказват противовъзпалителен ефект, подобряват оттичането на жлъчния сок.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg