Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хепатит

Как да се предпазим от хепатит А

health.bg 12-11-2012
Хепатит : Как да се предпазим от хепатит А - здраве, хепатит А, ваксина, черен дроб
Лична хигиена и подбор на местата за хранене са задължителни при епидемия


За България са типични периодичните епидемични взривове от хепатит А, които настъпват при събиране на голяма популация от хора, които не са боледували и не са се ваксинирали срещу заболяването.

Хепатит А се причинява от специфичен вирус, който се предава по така наречения фекално-орален път. Когато човек погълне замърсена вода или храна, настъпва инфекцията, която обикновено се проявява след инкубационен период до 40 дни. Обичайните признаци включват умора, гадене и повръщане, коремна болка или дискомфорт, често концентрирани под ребрата в дясно, загуба на апетит, умерено повишена температура, мускулни болки по тялото, тъмно оцветяване на урината, пожълтяване на очите и кожата. Проблемът е, че значителна част от заразените не развиват никакви забележими симптоми, но това не означава, че не могат да разпространяват заболяването. Други пациенти отдават състоянието си на обичайните вирусни инфекции и така и не се обръщат към лекар.

Защитата
Най-сигурният метод е поставянето на ваксина, която е инжекционна – в две дози през определен период от време.

Поддържането на личната хигиена е решаващо, но има своите специфики. Не е толкова важно колко пъти, а кога и как се мият ръцете. Това трябва да става след излизане навън и след ползване на градския транспорт, преди приготвяне, сервиране и консумиране на храна, след посещение в тоалетната. Мийте ръцете поне 30–40 секунди с топла вода и обилно разпенен сапун. След това избърсвайте ръцете – особено на обществени места - с хартиени еднократни кърпи. В публичните тоалетни на излизане не пипайте дръжките на вратите с голи ръце, а отново с хартиена салфетка.

Трябва да сте наясно, че дори вие да сте много стриктни с хигиената, е възможно да се заразите поради небрежността на други хора. Особено рискови за разпространение на хепатит са работещите в общественото хранене. Не купувайте неопаковани храни от продавачи, които едновременно пипат банкнотите и след това подават закупената стока. В много от малките павилиони липсва постоянно течаща вода и поради това хигиената на работещите в тях е съмнителна. Избягвайте и заведения, в които тоалетните са мърляви, без топла вода, сапун и салфетки. След като това е допуснато във видимите за посетителите помещения, можете да си представите какво е хигиенното положение в кухнята. При риск от хепатит мийте обилно и със сапун, дори у дома, плодовете и зеленчуците и след това ги обелвайте. Ако не сте сигурни във водоизточника, преварявайте водата за пиене.

Прогноза при хепатит А
Огромният процент от заболелите се възстановяват напълно в срок от няколко седмици до няколко месеца без трайни последици за здравето. В много редки случаи хепатит А може да протече тежко, с прояви на чернодробна недостатъчност. Тогава болничното лечение е задължително.
При обичайното протичане специфично лечение не се налага освен адекватен режим с повече почивка и щадяща черния дроб диета. Особено важно е да се прекрати приемът на алкохол и да се прегледат всички постоянно приемани лекарства. Лекарят може да прецени по време на заболяването да намали или спре някои медикаменти, които по принцип влияят на чернодробната функция.

За преминаването на болестта се съди по нормализирането на повишените чернодробни ензими, което се установява със съответните кръвни биохимични изследвания. Но дори след това умората може да продължи с месеци при някои пациенти.

Освен почивка и диета при прекаран хепатит се препоръчва продължителен прием на специфични препарати – хепатопротектори, които по комплексни механизми укрепват и възстановяват увредените чернодробни клетки.
 

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg