Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хепатит

Ваксината срещу хепатит е добре да се прилага и при децата

Калина Стоянова 07-03-2012
Хепатит : Ваксината срещу хепатит е добре да се прилага и при децата - здраве, вирус, хепатит, черен дроб,
От години се говори, че хепатитът е болест на мръсните ръце, но тези твърдения не отговарят на действителността, казва плевенският специалист по инфекциозни и детски болести проф. д-р Пенка Илиева.

Според нея тази дефиниция трябва да изчезне от речника на хората, защото да се прави подобно определение за хепатита е неточно.

Хепатит А е най-малкият РНК вирус, който се предава по контактно-битов път. Може да се каже, че вирусът на хепатит А е и единственият, който не преминава плацентарната бариера.

Още заразяването може да стане при по-близък контакт, когато болните или контактните използват едни и същи съдове или замърсена храна от болен, който е в остра фаза.  

Хронично носителство на хепатит А няма. Хронифицирането е половин - един процент. Заболяването може да протече светкавично /фулминантно/ с развитие в хепатална  кома. Още инфекцията може да се предаде, когато болен обслужва детски заведения, магазини, заведения за хранене и други, казва инфекционистът.

Първите симптоми често са сходни с  тези на  вирусна инфекция, защото заболяването започва с температура, която не надминава 37-38 градуса, главоболие, както и обща отпадналост и безапетитие. В края на тези оплаквания, които продължават 4-5 дни, се появява и потъмняване на урината. Има и хора, които дори не забелязват пожълтяването на склерите на очите, макар че те видимо са пожълтели.

При вирусен хепатит тип А се появява и тежест в дясното подребрие. При вирусни хепатити появата на болка при тежки форми е прогностично неблагоприятен признак. Тогава се повишават  всички чернодробно-биохимични показатели, когато болният е с доказан вирусен хепатит тип А.   

Появата на този клиничен синдром изисква адекватно интензивно лечение, изследване на чернодробните и хемостазни показатели, за да не приеме заболяването  мълниеносна форма и да завърши с чернодробна кома. От години хепатит А далеч не протича като леко заболяване. Преобладават тежките форми на заболяването, категорична е проф. д-р Илиева.

Затова е добре поне децата да се предпазят с ваксините срещу хепатит. Те не са заложени като редовни в имунизационния календар у нас.  Добре е всички деца след 10-12-годишна възраст да се имунизират с ваксина срещу хепатит А, каза проф. д-р Илиева.

Тя препоръчва да се направи комбинираната ваксина срещу хепатит А и В и уточни, че понеже децата са получили моноваксина срещу хепатит В, задължително е преди прилагане на комбинираната ваксина срещу хепатит А и В, да се изследва за HBV носителство.  

Това е необходимо, защото тези, които са носители на хепатитен В вирус, са противопоказани за имунизация срещу хепатит В. След навършване на 20-годишна възраст препоръчителна е комбинираната ваксина срещу хепатит А и В. Така че всеки, който иска да се ваксинира, трябва да се изследва за хепатит В и след това се прилагат три дози от комбинираната ваксина, която ги защитава от хепатит А до края на живота им, защото след втората ваксина се изработват антитела срещу А вирус в 95% при ваксинираните. За В ваксината не е така, защото след 5-10 години титърът на антителата намалява и се налага реимунизация.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg