Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хепатит

Енциклопедия „Здраве": Хепатитът

health.bg 09-07-2012
Хепатит : Енциклопедия „Здраве": Хепатитът - здраве, черен дроб, хепатит, ваксина, вирус,
Думата „хепатит“ идва от гръцки език и буквално означава „възпаление на черния дроб”.

Съществуват множество причини за чернодробни възпаления, например употреба на алкохол или други токсини, наличието на метаболитни и автоимунни болести или възпаления.

Вирусните инфекции са обичайните причини за възникване на хепатит. Най-значимите и опасни вирусни хепатити са хепатит В и хепатит С, които могат да станат хронични. Тези два вируса засягат милиони души по целия свят.

Повече от 500 милиона са хората, живеещи с вируса на хепатит В и хепатит С – число, което 10 пъти надскача броя на хората, болни от СПИН, в световен мащаб. Хепатит В и хепатит С могат да доведат до хронично възпаление на черния дроб – хроничен хепатит.

Поради липсата на ясни симптоми, мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения: ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Според неофициални данни, тъй като в България няма официална статистика за броя на инфектираните с хепатит, болните от хепатит В в страната възлизат на около 450 000, а тези от хепатит С – на 100 000 души.

Много от хората, заразени с хепатит В или С, не разпознават симптомите с години, тъй като черният дроб не усеща болка. Дори и при липса на симптоми, годините на хронично възпаление могат незабелязано да рушат черния дроб. За цироза говорим в случаите, когато черният дроб е силно и необратимо увреден.

Усложненията от цирозата могат да бъдат животозастрашаващи, като включват асцит, рак на черния дроб, усилено кървене, чернодробна недостатъчност и кома. Хроничните хепатити В и С са основната причина за цироза на черния дроб. Превенцията, изследванията, ранното диагностициране и достъпът до лечение могат да спасят много хора от необратимите и дълготрайни ефекти на вирусния хепатит.
 


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg