Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хепатит

Когато черният дроб е в риск...

health.bg 17-05-2011
Хепатит : Когато черният дроб е в риск... - здраве, хепатит, хепасейв, екофарм, черен дроб, ензими
От леко грипоподобно заболяване до тежък хроничен здравословен проблем – така варират определенията на хепатита, защото не става въпрос за единно заболяване, а за множество форми според вируса причинител и протичането при конкретния пациент.

Масови епидемии в обществото се причиняват от хепатит А. Причината е начинът на заразяване – чрез мръсни ръце. Когато хигиената е ниска, фекални частици от болни хора попадат в храна, напитки или върху различни предмети и оттам - в храносмилателната система на здравите. Така те също се инфектират.

Всички станахме свидетели на последната епидемия в Южна България, при която стотици хора постъпиха в болници в рамките на няколко дни. Тази форма на хепатита е предотвратима чрез ваксина, но малцина са предприели профилактичната мярка. Все пак хепатит А е със сравнително благоприятна прогноза, защото не преминава в хронична форма и веднъж прекаран, създава траен имунитет. Но това не означава, че трябва да бъдем нехайни към опасността от заразяване, защото често то налага болнично лечение, а пълното възстановяване понякога изисква месеци. Хепатит А протича по-тежко при възрастни и страдащи от хронични заболявания хора.

Другите най-разпространени форми на хепатит са с вирусите В и С. Срещу хепатит В също има ваксина (достъпни са и комбинирани ваксини срещу А и В), докато С-вирусът засега може да се профилактира единствено чрез предпазливо поведение. Хепатит В и С се предават само по кръвен или полов път. Основната опасност е при венозните наркомани, при преливане на заразена кръв (но не и при кръводаряване), при хемодиализа, при медицински или стоматологични манипулации с недобре стерилизирани инструменти. Броят на заразените по сексуален път е сравнително нисък.

Едно от коварствата на всички видове хепатит е, че невинаги протичат с ясни и лесно различими признаци. Преди заболяването се е наричало жълтеница заради характерното обагряне на кожата и склерите, свързано с увеличението в кръвта на жлъчните пигменти (билирубин).



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg