Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хепатит

Хепатитът настъпва тихо, но агресивно

Петър Галев 29-12-2011
Хепатит : Хепатитът настъпва тихо, но агресивно - здраве, хепатит, черен дроб, хроничен хепатит
Интервю с д-р Пенка Акрабова, гастроентеролог в „Еврохоспитал” – Пловдив.

Д-р Акрабова, може ли човек да е боледувал от хепатит, без да разбере това?
Да, острите форми на вирусните хепатити могат да протичат безсимптомно, а хроничните вирусни хепатити при значителна част от пациентите не дават никакви оплаквания.

Кой тип хепатит е най-коварен и се открива най-трудно?
Хепатитите биват остри и хронични. Хроничните хепатити имат различни причинители. Най-честите са вирусите на хепатит В и С, употребата на алкохол, някои медикаменти; заболявания като захарен диабет, затлъстяване. Хроничният вирусен хепатит С може да протича с нормални кръвни изследвания и да се открие трудно, а в около 20 до 50% от случаите може да доведе до цироза на черния дроб и в около 3% до рак на този орган.

С какви изследвания може да се разбере, че пациентът има хепатит?
Най-важни са кръвните изследвания. Първите алармиращи данни са завишените стойности на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ. При необходимост се назначават допълнителни биохимични, имунологични или вирусологични изследвания по преценка на лекар специалист- гастроентеролог. Коремната ехография може да установи увеличен черен дроб, слезка (далак), дифузни структурни промени, без да може да постави точна диагноза на вида на чернодробната увреда.

Има ли конкретни признаци, които трябва да ни алармират да търсим специалист?
Няма специфични оплаквания, които да се откриват само при хроничните хепатити. Общата отпадналост е водещ симптом при всички чернодробни заболявания. Може да се установи увеличен черен дроб и слезка при физикален преглед или ехографско изследване. Пожълтяването на кожата, потъмняване на урината, изсветляване на фекалните материи могат да насочат към чернодробно заболяване. Може да има тежест, дискомфорт, чувство за подпиране в дясното подребрие, но най-често пациентите започват да имат тези усещания, когато разберат, че имат проблем с черния дроб. Често изследвания, направени по друг повод или профилактично, откриват лабораторни отклонения в чернодробните показатели и това става повод за по-подробни изследвания.

Кой тип хепатит може да стане хроничен и да причини дълготрайни рискове за здравето?
Острите вирусни хепатити се причиняват от вирусите А, Е, В, С, Еbstein-Barr (ЕВV), Cytomegalovirus (СМV), Herpes simplex (НSV) вируси. Само острите хепатити В и С могат да хронифицират. Хепатит В преминава в хроничен в 10-12% от случаите, а хепатит С - в 70-80%. Острите хепатити А, Е, EBV, CMV, HSV не хронифицират.

Освен вирусните увреждания на черния дроб кои други фактори влияят на този орган?
Важен фактор, който причинява увреждания на черния дроб, е алкохолът. Появата на алкохолна болест на черния дроб зависи от количеството, а не от вида на алкохола и от продължителността на приема. Консумацията на 200 мл концентрат, 700 мл вино и 4 бири (по 500 мл) дневно в продължение на 10 години могат да доведат до сериозни промени в черния дроб. При жените толерантността към алкохол е по-ниска.


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg