Любопитно
Нещо вкусно от световната кухня
Бойка Велинова
06-04-2012
![]() Универсалният марокански съд Тажинът представлява дълбока пръстена тава, върху която се поставя конус с дупка. Често пъти техниката на готвене е различна от обичайното нареждане на всички продукти в сурово състояние, с което сме свикнали при нашите капами. При тажина долната част се поставя върху открит огън или котлон, загрява се мазнина и част от съставките и подправките се запържват. Така избухват всички невероятни аромати, с които мароканската кухня е призната по света. После, при бавното готвене, се образува невероятен сос, който обгръща месото (могат да се използват всякакви видове и дори обрезки) и зеленчуците. И още няколко уговорки: ако искате да се насладите на автентичен вкус, смелете си лично подправките или си купете съвсем пресни. За допълнителна гарнитура осигурете истински арабски кус-кус, който не се вари, а се приготвя на пара.Най-често тажини в Мароко се правят с пилешко или агнешко. Те се балансират със соления вкус на маслините и се допълват от сладостта на стафиди, фурми, кайсии, дюли и ядки. Една от най-типичните съставки е маринованият лимон, пуснал всичките си етерични масла. Можете да си направите сами, като измиете добре и разцепите на 4 няколко жълти лимона. Натъпчете ги с морска сол и след това – в буркан с още сол. До десетина дни ще имате автентична мароканска туршия за вашия тажин, която ще изкара поне 3-4 месеца. Подправките на прах е добре да си приготвите предварително в една чиния според предписаните в рецептата количества, защото не са една и две: кимион, шафран, червен пипер, куркума, джинджифил, черен пипер, канела... Може да ползвате и емблематичната смес от аромати рас ел ханут от арабските магазини, за която всеки марокански готвач има свои пропорции и освен изброените горе съставки съдържа още стрити карамфилчета и кардамон. Рецепта Тажин с риба Подходяща е една цяла риба от 1 кг със стегната структура (като костур, различни видове треска, риба меч, лаврак), която предварително трябва да престои една нощ в хладилника с половината от типичната марината „Чермула”. Тя се прави от голяма китка накълцан пресен кориандър, 4 скилидки пресован чесън, 2 с.л. сладък червен пипер, 1 с.л. кимион, по 1 ч.л. сол и смлян джинджифил, половин ч.л. кайенски (лют червен) пипер, четвърт ч.л. шафран, 2 с.л. растително олио, сока от 1 лимон. За тажина са необходими 1 голяма глава лук, голям морков, няколко стръка селъри, 2-3 големи картофа, 3 домата (без семките – просто нарежете на половини и ги изстискайте), 2 печени червени чушки. Подправките са: по 1 ч.л. джинджифил на прах и сол, по половин ч.л. черен пипер и куркума, щипка шафран, 1 лимон от туршия, шепа мариновани маслини, една трета чаша зехтин. На дъното на тажина се сипва олио, в което се запържват лентичките червена чушка. В средата се оформя легло за рибата от резените лук и пръчките морков и селъри. По периметъра се нареждат шайбите картофи, овкусени обилно с описаните горе подправки. Отгоре се редят доматени кръгчета. Рибата се наглася в средата на тажина и всичко се залива с остатъка от маринатата. Добавят се маринованият лимон на парчета и маслини за допълване на вкуса. Тажинът се похлупва и ястието се готви на средна температура за час и половина или докато рибата и картофите се сготвят. Време за готвене: 2 часа. Степен на трудност: средно лесна. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |