Любопитно
Великденската трапеза
Бойка Велинова
12-04-2012
![]() И понеже все се оплакваме от липса на оригинални идеи, днес ще ви предложим рецепти за великденския обяд, които са извън клишето и дори могат да се приготвят по-отрано. Допълнете със свежа салата и си оставете време да усетите дълбокото духовно послание на дните, в които доброто побеждава злото и животът тържествува над смъртта. Според нашата кулинарна традиция яйцата се боядисвали и козунаците (обредните хлябове) се замесвали на разсъмване на Велики четвъртък (тази година на 12 април). Дотогава домът трябва да свети от чистота и обитателите да са преминали през най-дългите пости на годината. Днес щедро смесваме местни и чуждоземни обичаи в храната и декорацията, а тържественият обяд с агнешко присъства в менюто на много от християните по света. Традицията тръгва от бенедиктински ритуал през седми век, утвърден по-късно от папата. Смятало се за щастливо знамение да видиш агне по Великден, защото на дявола, който може да се въплъти в образа на какви ли не животни, не се разрешава да се превърне в агне заради религиозната му символика. У нас на празничната трапеза старите българи слагали пълнената кокошка, а яре или агне пекли за Гергьовден. Портокалова агнешка яхния За 6-8 порции ви трябват 1 кг прясно агнешко на кубчета (от плешката или бута), 2 глави лук на ситно, 4-5 смачкани скилидки чесън, 4 стъбла сладка целина на парченца, 3 големи моркова на кубчета, 1-2 корена пащърнак на ситно, 1 консерва (400 г) сварен нахут, 1 консерва (около 400 г) белени домати на кубчета, 200 мл червено вино, 2 големи портокала, 1 с.л. кимион на прах, 2-3 с.л. зехтин, половин ч.л. морска сол, смлян черен пипер. За поднасяне: 3-4 с.л. накълцан пресен джоджен. Портокалите се измиват с четка, гореща вода и сапун и се подсушават. С фино ренде се настъргва оранжевата повърхност на плода, единият се изстисква, а от другия се отделят месестите филенца. Вземете голяма тенджера с дебело дъно и капак, за да можете да готвите върху котлона. Месото се подправя със сол и пипер и се запържва до златисто в зехтина (за десетина минути) от всички страни. Добавят се лукът и чесънът и се бъркат с месото още 5 минути. После идва ред на консервираните домати и всички останали зеленчуци и подправки, включително виното и портокаловите корички. Ястието се разбърква, похлупва се и след като кипне, котлонът се намалява. Така се готви около час и половина, докато месото стане крехко. Опитайте на вкус и при нужда подправете с още малко сол и прясно смлян черен пипер. Поднесете портокаловото агнешко в дълбоки чинии върху канапе от пюре, поръсено с пресен джоджен. Гответе с качествено вино, което да предложите и на сътрапезниците си. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |