Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Метаболитен синдром или когато системата е извън строя...

health.bg 24-04-2012
Ендокринология : Метаболитен синдром или когато системата е извън строя... - здраве, диабет, инсулин, кръвно, захар,
Метаболитният синдром е комбинация от фактори - повишено кръвно налягане, високо ниво на кръвната захар, телесните мазнини около талията или завишени нива на холестерола, които се случват заедно и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет.

Наличието на само едно от тези състояния не означава, че имате метаболитен синдром. Въпреки това, всяко от тях увеличава опасността от сериозно заболяване. При комбинация от повече от един рисков фактор вредите за здравето са още по-големи.

Ако имате метаболитен синдром или някой от компонентите на метаболитния синдром, агресивните промени в начина на живот могат да забавят или дори да предотвратят развитието на сериозни здравословни проблеми.

Да страдате от метаболитен синдром означава, че имате три или повече нарушения едновременно, свързани с метаболизма си, включително:


- Затлъстяване – натрупване на мазнини, концентрирани около кръста (като формата на  "ябълка"). За диагноза метаболитен синдром, затлъстяването се определя от обиколката на талията над 102 см за мъжете и 89 см за жените.

- Повишено кръвно налягане
- систолично (горна граница) 130 или повече и диастолично (долна граница) - 85 или повече.

- Високо ниво на кръвната захар
– резултатите от глюкозния тест показват 100 милиграма на децилитър (мг / дл) или 5.6 милимола на литър (mmol / L), или повече.

- Висок холестерол – нивото на триглицеридите е над 150 мг / дл (1,7 mmol / L) и ниво на липопротеините с висока плътност (HDL - добър холестерол) - по-малко от 40 мг / дл (1,04 mmol / L) за мъже или 50 мг / дл (1,3 mmol / L) за жените.

Наличието на един от компонентите на метаболитния синдром означава, че е много вероятно да имате и други рискови фактори. И колкото повече са те, толкова по-големи са рисковете за вашето здраве.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg