Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Метаболитен синдром или когато системата е извън строя...

health.bg 24-04-2012
Ендокринология : Метаболитен синдром или когато системата е извън строя... - здраве, диабет, инсулин, кръвно, захар,


Кога да отидете на лекар?

Ако знаете, че имате най-малко един компонент на метаболитния синдром - като високо кръвно налягане, висок холестерол или ябълковидна форма на тялото - може да имате и други и да не знаете, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар. Попитайте го какви изследвания трябва да си направите и към какви специалисти да се насочите,  за да се избегнат сериозни заболявания.

Метаболитният синдром има няколко симптома, които се причиняват от различни неща. Той е свързан с метаболизма на организма чрез състояние, наречено инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса и помага за контролирането на захарта в кръвта.

Обикновено храносмилателната система разгражда храната на захари (глюкоза). Кръвта пренася глюкозата в тъканите, където клетките я използват като гориво. Глюкозата влиза в клетките с помощта на инсулина. При хората с инсулинова резистентност клетките не реагират нормално на този процес и захарта не прониква толкова лесно в тях. Резултатът е повишаване на нивата на захарта в кръвта, което води до извънредно производство на инсулин, за да се възвърне балансът в тялото. По този начин количествата на инсулина в кръвта също нарастват, което с течение на времето може да отключи диабет, защото организмът няма да може да произвежда достатъчно от хормона, за да се контролира захарта.

Дори състоянието ви да не може да се определи като диабет, то остава опасно за здравето. Лекарите го наричат преддиабет – повишеният инсулин увеличава нивата на триглицеридите и другите мазнини. Нарушава още функциите на бъбреците, което води до повишено кръвно налягане. Всичките негативни ефекти на инсулиновата резистентност водят в крайна сметка до повишен риск от сърдечно заболяване, инсулт, диабет и т.н.

Инсулиновата резистентност вероятно включва и някои генетични и външни фактори. Някои хора по наследство са предразположени към това състояние, но затлъстяването и заседналият начин на живот си остават основни причини за развитието на метаболитен синдром.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg