Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Метаболитен синдром или когато системата е извън строя...

health.bg 24-04-2012
Ендокринология : Метаболитен синдром или когато системата е извън строя... - здраве, диабет, инсулин, кръвно, захар,


Следните фактори увеличават рисковете за метаболитен синдром:

- Възраст. Рискът от метаболитен синдром се увеличава с възрастта като засяга по-малко от 10% от хората на 20 и 40% от хората над 60 години. Въпреки това, предупредителни признаци за метаболитен синдром може да се появят и в детството.

- Затлъстяване. Индекс на телесната маса (ИТМ) - мярка за процента на мазнините в тялото, на базата на височината и теглото - по-голям от 25 увеличава риска от метаболитен синдром. Същото прави и абдоминалното затлъстяване - с формата на ябълка, а не с крушовидна.

- Диабетна обремененост. По-вероятно е да имате метаболитен синдром, ако имате фамилна анамнеза за диабет тип 2 или анамнеза за диабет по време на бременност (гестационен диабет).

- Други заболявания - хипертония, сърдечно-съдови заболявания или поликистоза на яйчниците - подобен тип на метаболитен проблем, който засяга хормоните на жената и репродуктивната система - също увеличават риска от метаболитен синдром.

Като цяло този синдром може да увеличи опасността от развитието на:

- Диабет.
Ако не се направят промени в начина на живот, за контрол на инсулиновата резистентност, нивата на глюкозата ще продължат да нарастват. Вие може да развиете диабет в резултат на метаболитния синдром.

- Сърдечно-съдовите заболявания. Високият холестерол и високото кръвно налягане могат да допринесат за натрупването на плаки в артериите. Те могат да причинят стесняване и втвърдяване на артериите, което може да доведе до сърдечен пристъп или инсулт.

Справянето с един от рисковите фактори на метаболитния синдром е трудно, а с всички наведнъж може да изглежда невъзможно, но агресивните промени в начина на живот и, в някои случаи, приемането на лекарства може да подобрят всички рискови компоненти. Физическата активност, намаляването на теглото и отказването от тютюнопушенето помагат за намаляване на кръвното налягане и подобряване на нивата на холестерола и кръвната захар. Тези промени са от ключово значение за намаляване на риска.

Лекарите препоръчват от 30 до 60 минути упражнения с умерена интензивност, като например бързо ходене всеки ден. Загубата на най-малко 5 до 10 процента от телесното тегло може да намали нивата на инсулина и кръвното налягане, както и риска от диабет.

Спазването на здравословен хранителен режим е важно както за свалянето на теглото, така и за повлияване на другите рискови фактори. Посъветвайте се с вашия лекар преди да започнете диета.

Редовните прегледи и консултации със специалист, правилното хранене и двигателната активност ще помогнат за превенцията и намаляването на риска от развитието на по-сериозни здравословни проблеми при вече възникнал метаболитен синдром или ще ограничат вероятността от появата му.  



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg