Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хипертония

Внимание! Ниско кръвно

health.bg 18-05-2012
Хипертония : Внимание! Ниско кръвно - здраве, ниско кръвно, хипотония, хипертония
Обикновено, когато се говори за кръвното налягане, става въпрос за хипертонията. И това е оправдано, защото са известни негативите за целия организъм от високите показания на манометъра.

Но не са малко хората, които се оплакват от ниско кръвно налягане (хипотония), което влошава качеството им на живот. Според повечето експерти артериалното налягане се приема за ниско, когато систолната стойност (горната граница) е под 90 милиметра живачен стълб, а диастолната (долната) – под 60. Много хора се чувстват добре дори и при такива показания на апарата, а други получават симптоми при 115 на 70. Субективните усещания за кръвното варират изключително много при отделните хора.

Оплакванията
Най-често пациентите съобщават за замаяност или световъртеж, липса на концентрация, замъглено зрение, умора, безсилие, прималяване, сърцебиене, студена лепкава бледа кожа, а при рязко спадане на налягането – обилно изпотяване, жажда. По-рядко може да се стигне до колапс поради кратковременна загуба на съзнанието. Обикновено след падане на земята човек бързо идва на себе си, защото в легнало положение мозъкът получава адекватно кръвоснабдяване.


Кога да се търси медицинска помощ
Дори и да имате ниско кръвно, ако се чувствате добре, не е необходима лекарска намеса. Ако обаче изпитвате дискомфорт и някои от посочените симптоми, добре е да записвате стойностите известно време, както и обстоятелствата, при които сте почувствали оплакванията. Когато хипотонията пречи на нормалния живот, причините за нея трябва да се изяснят от лекар, за да се определи правилното поведение и лечение.

Ниското кръвно налягане при хронично болни хора, които взимат различни медикаменти (включително и срещу хипертония), трябва задължително да се консултира с лекар. При по-възрастните хипотонията може да е симптом за по-сериозни проблеми. При пациенти с атеросклеротични изменения в кръвоносните съдове ниското кръвно, особено ако е спаднало внезапно, може да доведе до остри сърдечно-съдови инциденти като исхемичен инсулт или сърдечен инфаркт. Затова те трябва да почиват на легло и да приемат адекватно количество течности, ако стойностите на налягането им са необичайно ниски. Спешна помощ трябва да се търси при колапс, бавни и объркани реакции, трудно влизане в контакт с околните. Животозастрашаващ може да бъде сривът на кръвното налягане, причинен от силни кръвотечения, тежки инфекции или алергични реакции. Но в тези случаи хипотонията е само една от изявите на друг водещ медицински проблем.

Специфични причини за ниско налягане
Някои физиологични състояния могат да предизвикат спадане на кръвното налягане
- Бременност: поради бързото разрастване на кръвоносната система по време на бременност обикновено кръвното на жените в този период спада с 5 до 15 милиметра живачен стълб. Това е нормално и не трябва да притеснява бъдещата майка. По-тревожен симптом би бил новопоявила се хипертония в тези период.
- Дехидратация: загубата на течности в организма по различни причини (недостатъчен прием, усилена физическа работа с обилно изпотяване, диарии, повръщане, прием на диуретици и др.) води до спад на кръвното.
- Сърдечни проблеми като прекалено нисък пулс, сърдечна недостатъчност, увреждания на клапите.
- Ендокринни заболявания: понижена или повишена функция на щитовидната жлеза, ниско ниво на кръвната захар и др.
- Недохранване и анемия.

Ортостатична хипотония
Представлява внезапно спадане на кръвното налягане при изправяне от седнало или легнало положение. Причината е, че по силата на гравитацията, когато тялото се изправи, кръвта нахлува в долните крайници, а компенсаторните механизми – повишаване на пулса и свиване на артериите не успяват да осигурят достатъчно кръв за мозъка. Това състояние е характерно повече за възрастните хора, но и млади индивиди се оплакват от „причерняване” пред очите и залитане след ставане. Обикновено ортостатичната хипотония не изисква някакви специални мерки. Важно е възрастните хора да стават бавно и постепенно, за да се предпазят от падане.


Само лекар може да прецени дали при вас ниското кръвно се нуждае от специфични мерки, например чрез намаляване на някои лекарства или прием на медикаменти за повишаване на налягането. Приемът на повече течности и нормалното осоляване на храна обикновено поддържат кръвното. Ако приемате редовно кафе, то обикновено не влияе на налягането.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg