Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хипертония

Към хипертонията трябва да се подхожда индивидуално

Петър Галев 20-06-2012
Хипертония :  Към хипертонията трябва да се подхожда индивидуално - здраве, кръвно, хипертония, сърце,
Водещи кардиолози от Европа се събраха в британската столица Лондон на своята годишна среща по въпросите на артериалната хипертония и сърдечно-съдовата протекция.

На тези срещи се обсъждат и анализират всички новости в областта на диагностиката, лечението и прогнозата на високото кръвно налягане. България беше представена от проф. Нина Гочева, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница.

Проф. Гочева, в България през последните години борбата с хипертонията е основен здравен акцент заради рисковете, които носи за всички органи. В Западна Европа също ли обръщат толкова внимание на това състояние?
Ние не сме изолирани от Европа и от доста време Българското кардиологично дружество е възприело принципа, че ще следва европейските ръководства за лечение на сърдечно-съдовите болести, включително и на артериалната хипертония. Това, което е акцент в Европа, е приоритет и у нас.

В напредналите държави повече ли са пациентите, които са овладели стойностите на кръвното си?
Не бих казала, че е така. В различните държави процентът на хората, които са постигнали таргетните стойности на кръвното налягане, значително варира. У нас между 10 и 15 на сто от хората са овладели добре артериалната си хипертония. Има държави в Европа, където този процент е под 9, например в Унгария. Общо взето, средният процент е 15–20.

Това не е ли доста незадоволителен резултат в борбата с основно социално значимо заболяване?
За съжаление е така. Но същото е и в Съединените щати. Обясненията за това положение са много разнообразни. От една страна, разполагаме с много различни групи доказано ефективни медикаменти, които са проучвани по най-строги критерии, а, от друга страна, не се постига по-голяма ефективност в клиничната практика. Всъщност една от причините може би е именно стремежът бързо да се комбинират много лекарства, без да се изчаква достатъчно време, за да се използват оптималните възможности от първоначално предписания препарат.

Като се има предвид, че доста хора пият медикаменти за две или повече заболявания, представете си какви лекарствени взаимодействия могат да настъпят в организма. Разбира се, често прилагането на комбинирана терапия срещу хипертонията, както и предписването на други лекарства, е напълно оправдано. Въпросът е да има динамичен контакт между лекаря и пациента, който често липсва, при това не само в България. Много е важен индивидуалният подход към конкретния пациент, да се разсъждава какво при него причинява хипертонията и с какви средства може да се овладее.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg