Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хипертония

Към хипертонията трябва да се подхожда индивидуално

Петър Галев 20-06-2012
Хипертония :  Към хипертонията трябва да се подхожда индивидуално - здраве, кръвно, хипертония, сърце,


Много хора, които вече пият хапчета срещу високо кръвно, смятат, че проблемът им е решен, и не обръщат особено внимание, ако въпреки лекарствата налягането им е по-високо от изискванията.

Лошото е, че и лекари понякога са инертни. Установяват, че не постигат набелязаните стойности при дадения пациент, но не правят преоценка на терапията.

В България по-недисциплинирани пациенти ли сме в сравнение с други държави?

Има такава тенденция! Особено при жените. Напоследък забелязвам, че мъжете над 40 години и специално активно работещите и печелещите добре се отнасят доста по-отговорно към здравето си. Овладяването на хипертонията почти винаги налага смяна на стила на живот. А това се оказва много трудно у нас. Не става със заповеди, заплахи и насила. Всеки сам трябва да осъзнае защо трябва да се движи повече, да се откаже от цигарите и прекомерния прием на алкохол, от некачествените храни.

Какво ви впечатли на тазгодишната среща в Лондон?
За съжаление нямаше съобщения за открити нови лекарства, с които да се лекува хипертонията. Но много се дискутираше един метод за инвазивно лечение на резистентната хипертония чрез прекъсване на специфични нервни влакна на нивото на артерията, снабдяваща с кръв бъбрека. И у нас се правят такива опити, но все още върху него падат доста въпросителни.

Има ли някакво възраждане на природните методи за лечение, как гледат на тях вашите колеги?
Има различни становища, но лично аз никога не заемам крайна позиция по този въпрос. Билките, плодолечението и други методи винаги имат място. Въпросът е да не се залита в едната или в другата посока. Често истината е по средата. Ако човек приема медикаменти срещу хипертония и е близо до поставените цели, няма нищо лошо да се подпомогне и с различни природни методи.

Но не трябва да забравяме, че много билки се преработват в организма като лекарствени субстанции, защото съдържат редица активни вещества. Дори обикновеният плод грейпфрут може сериозно да промени плазмените концентрации на много медикаменти. Затова към всякакъв вид лечение трябва да се подхожда информирано и компетентно. Лекарят трябва да знае какви други средства има намерение да използва пациентът освен предписаните по рецепта медикаменти.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg