Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Петият вкус

Доц. д-р Димитър Попов 15-06-2012
Любопитно : Петият вкус - здраве, вкус, рецептори,


Освен това рязко усилва синтеза на глутатион в тънките черва, който е важен клетъчен антиоксидант, спомагащ за обезвреждане на токсините в организма. В защита на тезата си „адвокатите” на глутамина възкликват: ”Как може вещество, което нормално се използва от човешкия мозък (а глутаматът наистина е най-разпространеният медиатор на мозъка!), да е вредно?”. Нормалните нива на този невротрансмитер в мозъка обаче са нищожни! Има мнения, че при повишаване на неговото съдържание дейността на невроните се нарушава, като при екстремно високи нива те дори загиват.

Натриевият глутамат се произвежда чрез ферментация на царевично нишесте, захарно цвекло и тръстика. За съжаление част от получения продукт е с D пространствена конфигурация, различна от природната L конфигурация на глутаминовата киселина, „позната” на организма. С това се обясняват нерядко наблюдаваните ефекти на нетолерантност (свръхчувствителност) към продуктите, съдържащи натриев глутамат.

Традиционните, ортодоксални кулинари смятат, че усилвателите на вкуса и аромата „подвеждат”, „мамят” вкусовите рецептори, а и самия консуматор. Наред с това нерядко с тях се „маскира” влагането на престояли и застарели продукти, като им се придава измамна свежест и подправен аромат. И още - определено се смята, че използването на усилватели на вкуса е сериозна предпоставка за „увлечение” към храната, т.е. за наднормено тегло.

След проучване на достъпната информация от двете страни на „барикадата” може да се заключи, че употребата на натриевия глутамат, освен за хора, страдащи от свръхчувствителност към това вещество, до определени дози може да се приеме за безопасна. Смята се, че дози до 2 г дневно не представляват потенциална опасност, но такива над 3 г могат да предизвикат някои от ефектите на вече споменатия „синдром на китайския ресторант”.

За съжаление тази препоръка се обезсмисля от факта, че никой от производителите не указва на етикета количеството на внесения усилвател на вкуса...
Що се отнася до натриевия инозинат и натриевия гуанилат, които са със значително по-малък „стаж” в хранителната промишленост и за които има сведения, че предизвикват нарушения в кръвното налягане, тяхното прилагане изисква повече внимание и поне засега е съпроводено с повече резерви.

Неотдавна производителите на хранителни добавки извадиха от ръкава поредния силен коз – без употребата на тези вещества човечеството е обречено на глад, тъй като чрез тях се осигуряват около 10% от продуктите, необходими за изхранването му. Звучи наистина повече от обезпокоително, защото на бъдещите поколения очевидно им предстои да правят много компромиси с най-ценното – здравето.






бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg