Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Ставите обичат движението

Камен Здравков 02-10-2012
Костно-ставни проблеми : Ставите обичат движението - здраве, стави, хондросейв,
Интервю с д-р Мариела Генева от Университетската клиника по ревматология в УМБАЛ „Св. Георги”.

Д-р Генева, кои са най-честите причини, поради които изпитваме болки в ставите?
Това е доста обширен въпрос, но най-общо мога да кажа, че проблемът е много разпространен. Има данни, че причината за около 59 на сто от посещенията при лекар са болки в опорно-двигателния апарат. Болките в ставите се дължат на две основни причини – възпалителни и дегенеративни изменения.

Сред възпалителните най-често се срещат ревматоидният полиартрит, псориатичен артрит, реактивни артрити. В групата на дегенеративните заболявания основно място заема остеоартрозата. Сред хората тя е по-известна като „шипова” болест – наслагване на ново костно вещество в някои от големите носещи стави. Шиповете се образуват най-често в коленните и тазобедрените стави и в поясната част на гръбначния стълб.

Този тип изменения нормални ли са с възрастта, или са израз на заболяване?
Смята се, че възрастта е един от определящите фактори за появата на остеоартрозата. Но при около 20–25 на сто от възрастните хора не се намира дегенеративно изменение на ставите. От друга страна, има и млади хора на 25–30 години с доста увредени ставни хрущяли. Факторите, които определят тези състояния, са комплексни – генетична предразположеност, начин на живот и хранене, професия, натоварвания.

Активното движение или покоят повече щадят ставите?
Тук основно важи принципът за мярката. Всичко прекалено е вредно за организма – както прекаленото движение, така и прекаленото обездвижване. Умереното редовно движение, например ходене по около пет километра на ден се препоръчва не само за здрави стави, но за добра кондиция на целия организъм. Важно е всичко да е съпроводено и с приятна емоция, да се възприема позитивно, а не като задължение.

Има ли сезонност в оплакванията?
Наблюдава се един пик през есента, когато температурите спадат,  слънчевото греене намалява и се увеличава влажността. Но не бих казала, че заболяването се обостря задължително от климатичните условия.

При болка хората най-често прибягват към нестероидните противовъзпалителни препарати, които действат бързо, но имат и странични ефекти. Какъв е правилният подход?
Неслучайно според здравното законодателство е предвидено нестероидните противовъзпалителни средства да се изписват от лекар и да се приемат в доза и времетраене, определени от наблюдаващия специалист. Грешка е човек да се лекува сам с такива лекарства, защото тогава е най-голяма опасността от увреждане на стомашно-чревния тракт, бъбреците или други органи. Затова при остри или хронични болки в ставите консултацията със специалист е задължителна.

Но каква е алтернативата по отношение на лечението?
За продължително и поддържащо лечение се прилагат препаратите от групата на хондропротекторите. Те съдържат основно глюкозамин, хондроитин, витамини и микроелементи, като подобряват метаболизма на хрущяла, неговата функция и изобщо целия ставен апарат. През последните години имам добър опит с „Хондросейв”, който е на природна основа.

Колко време трябва да се приемат хондропротекторите?
Препоръчителният курс е от три месеца, следва почивка от три месеца и нов курс на прием. Тази схема може да се редува продължително време. През определен период от време могат да се редуват различни препарати. Това не са токсични продукти и нямат вредни странични въздействия върху организма.

Може ли да се взимат профилактично хондропротектори, за да не се разрушават ставите?
При млади хора без оплаквания това едва ли е необходимо. Но при възрастни хора още при по-дискретните оплаквания може да се приемат тези препарати. Същото важи и за хора, които подлагат ставите си на извънредни натоварвания. При тях износването на ставния апарат е доста по-ранно и отчетливо.


--------------------------------------------------
За консултация с д-р Мариела Генева
Тел. 032 602 411
ДКЦ „Св. Врач”, Пловдив




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg