Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Затлъстяване

Рационално хранене и активно движение побеждават мазнините

health.bg 02-11-2012
Затлъстяване : Рационално хранене и активно движение побеждават мазнините - здраве, диета, затлъстяване, ИТМ, мазнини, килограми,
През октомври всяка година се отбелязва Световният ден за борба със затлъстяването, защото медицината разкрива все повече проблеми, които свръхтеглото причинява на човешкия организъм.

Българската асоциация за изследване на затлъстяването и на съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев” извоюва София да бъде домакин на Европейския конгрес по затлъстяване през 2014 година, на който се очаква да присъстват над 2500 учени от целия свят.

За организиране на престижния форум кандидатстваха Рим, Порто, Ерусалим и Барселона, а до момента от Източна Европа домакини са били само Прага и Будапеща.

По този повод разговаряме с доц. Светослав Ханджиев, председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и на съпътстващите го заболявания, който е член и на Европейската академия на науките по хранене.

Доц. Ханджиев, наскоро бяхте единственият български представител в Ню Йорк на конгреса на Глобалния форум срещу затлъстяването. Защо той беше посветен на проблемите при децата?
Защото истинската профилактика, предпазването от болестното свръхтегло, започва още в ранната детска възраст и дори от вътреутробното развитие. Доказано е, че една бъдеща майка, ако не желае детето й да има затлъстяване и по-късно през живота си да развие диабет и сърдечно-съдови заболявания, нейното тегло по време на бременността не бива да се увеличава с повече от 14 – 15 килограма. В САЩ обсъдихме стратегически планове, които предвиждат какви мерки трябва да се прилагат в обществото и от конкретните хора в различните възрастови групи, за да не се стига до свръхтегло.

Какво от тези мерки ще се прилага в България?
У нас вече има много положителни промени, свързани с нормативните изисквания за храненето на малките още от млечните кухни, детските ясли и градини и училището. Важно е обаче и в семействата да се изграждат здравословни навици. Иначе няма да има полза, ако държавата гарантира рационално хранене в детските заведения, а у дома на детето се дават основно вафли и снаксове. Много е важна и физическата активност, защото тя е неразделна част от запазването на здравето.

Кога всъщност се установи, че затлъстяването не е козметичен, а здравословен проблем?
Много отдавна! Има един стар френски афоризъм, че един пълнеещ пациент първо отива при диетолога, след това при диабетолога, а накрая отива в кардиологичната клиника. Точно това са за съжаление стъпките при затлъстяване: повишаване на теглото, увреждане на жлезите с вътрешна секреция, сърдечно-съдови усложнения.

Вярно ли е, че тлъстините не са просто инертна маса, а представляват много активна тъкан?
Точно така е, мастната тъкан има и ендокринни функции. Постоянно се откриват нови хормони, от които зависи регулацията на теглото. Мастните клетки произвеждат хормоните лептин, резистин, адипонектин – много важни вещества за появата на затлъстяването. Ако преди 25 години един студент кажеше на изпит, че стомахът например е ендокринен орган, щеше да бъде изгонен от професора. А днес за такъв отговор се пише 6+, защото науката е открила, че стомахът произвежда грелин, един хормон, изключително важен за обмяната на веществата. Съвсем скоро получих съобщение, че е открит и нов хормон, свързан с обмяната на веществата, който се произвежда от мускулните влакна.

Това означава ли, че някои хора просто имат биологичната предопределеност да са пълни?
Наследствеността е много важна, но решаващо важен е начинът на живот! При рационално хранене и активно движение човек може в максимална степен да преодолее евентуалните неблагоприятни генетични заложби. Затова препоръчваме кралска закуска, обяд на богаташ и вечеря на бедняк.

Как бързо да разберем дали сме с наднормено тегло?
Чрез индекса на телесната маса. Изчислява се, като теглото в килограми се раздели на ръста в метри на квадрат. Ако полученото е между 18 и 25, значи теглото е нормално. Но е важно да няма коремно затлъстяване, защото то е най-вредното. При жените талията трябва да е до 80 см, а при мъжете – до 94, над тези стойности се покачва рискът от сърдечно-съдови заболявания.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg