Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Белодробни проблеми

Подробно за ХОББ

health.bg 14-11-2012
Белодробни проблеми : Подробно за ХОББ - здраве, бели дробове, ХОББ,
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е един от най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб, свързан най-вече с тютюнопушенето.

Смята се, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно има ХОББ. Почти 3 милиона души умират от ХОББ по света всяка година. Прогнозите са, че ХОББ към 2020 г. ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт.

Над 38,6 милиарда евро струва лечението на ХОББ по данни на Европейския съюз. Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна – 75% от болните не знаят, че имат това заболяване. Задача на медиите е да алармират обществеността за тази подценявана, но с много тежки последствия болест.
              
ХОББ заема приоритетно място сред болестите на нашето население. Едно скорошно прецизно проведено проучване в Плевенския регион показа честота от близо 15%. Тази цифра показа висока разпространеност и предизвика тревога.
               
Кои са причините за тази висока честота в България? Основно това е масовото тютюнопушене – както активното, така и пасивното излагане на тютюнев дим. Други причини са – замърсяването на въздуха (тежък автомобилен трафик в градовете и лошата хигиена на улиците), честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др. Нашето проучване показа, че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии, т.е. тогава, когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икномическа цена.
               
Предстои ли „епидемия“ от случаи на ХОББ в България? В подкрепа на тази теза са изключително тревожните данни за масовото тютюнопушене в сред 15-16 годишните юноши и девойки – близо 50% от тях пушат. Ако продължат да инхалират тютюнев дим, поне 30% от тях към 40 годишна възраст ще имат ХОББ.

Нека към това добавим и постоянната експозиция на замърсен с прах и фини частици въдух, честите респираторни (предимно вирусни) инфекции, отоплението с твърдо гориво в домашни условия и изсичането на горите. Резултатът е предвидим – кривата на заболели от ХОББ мъже и жени в България ще се движи нагоре. Дали нашата здравна система е готова да посрещне тази предстояща „епидемия“?   

Прояви на ХОББ
Заболяването се проявява най-често с недостиг на въздух, кашлица с отделяне на храчки. Лесната умора при извършване на тежки физически усилия или дори при ежедневните домакински дейности, мускулната слабост и ограничената физическа активност (особено в сутрешните часове при ставане от леглото) също могат да се дължат на ХОББ.

ХОББ е хронично заболяване и след като веднъж е била поставена диагнозата това означава, че оплакванията няма да изчезнат или да намалеят с времето. Напротив, ако не бъдат взети необходимите мерки, заболяването ще продължи да се развива бързо и оплакванията ще се задълбочават с времето. Ако се предприемат необходимите мерки ХОББ е едно лечимо заболяване. Лечението може да намали оплакванията, така че болните да могат да извършват своите ежедневни дейности и да намалят случаите с влошаване на ХОББ.

Лечение на ХОББ
Лечението на ХОББ е един продължителен и сложен процес, който не се изчерпва само с употребата на определени медикаменти, а преди всичко с цялостна промяна в поведението и начина на живот.

Вече откритите пациенти с ХОББ получават съвременно и до голяма степен безплатно лечение чрез програмата за диспансеризация (дългосрочно проследяване), финансирана от НЗОК. Близо 40 000 болни с ХОББ се лекуват безплатно или с минимално доплащане.
            
Ако приемем, че 15% от населението има ХОББ, то е ясно, че много малка част от нуждаещите се лекуват. Това отново поставя проблемът за ранното откриване на преден план. Пациентите започват лечение, обичайно когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Друг значим проблем е сътрудничеството от страна на болния. Не са малко тези, които за дълги периоди спират приема на назначеното лечение.
            
Важна профилактична мярка е активното ваксиниране на болните с ХОББ – противогрипна (ежегодно) и антипневмококова ваксина (поне еднократно).

Болните с ХОББ и дихателна недостатъчност имат нужда от кислородолечение в домашни условия. Тази намеса удължава живота им и намалява страданията им.                   

Домашното кислородолечение (последством кислородни концентратори) е скъпо като инвестиция и би трябвало да се финансира от Министерството на здравеопазването. В Българското дружество по белодробни болести (БДББ) сме започнали работа по изготвяне на регистър на нуждаещите се. Резултатите ще представим на МЗ и НЗОК.

Ранно откриване на болните с ХОББ
Въпросът е как да открием рано тези болни. Това ще стане чрез програми за насочване на рисковите пациенти към изследване от специалист. При специалиста подходът е ясен и с голямо ниво на достоверност . В момента БДББ работи по такава програма с личните лекари. Доволни сме от досега получените резултати. Необходимо е НЗОК да финансира такива програми. Така ще се свалят много от разходите, породени от болните, открити в напреднали стадии.

Много полезни са и програмите за проучване тежестта и лечението на болните с ХОББ, в които БДББ активно участва. Резултатите ще бъдат оповестени към средата на 2013 година.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg