Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Белодробни проблеми

Енциклопедия "Здраве": Бронхит

health.bg 03-01-2013
Белодробни проблеми : Енциклопедия "Здраве": Бронхит - здраве, бронхи, бронхит, бели дробове, мукус, храчки, треска, грип,
Бронхитът е остро възпаление на дихателните пътища – трахеята, малките и големите бронхи в белите дробове се възпаляват след инфекция или друга причина.

Симптомите на острия бронхит обикновено се появяват 3 - 4 дни след инфекция на горните дихателни пътища.

Те обикновено включват:
- Кашлица, която е основният симптом на острия бронхит. Тя може да бъде първоначално суха (не се отделя мукус) и след няколко дни да стартира отделянето на секрет. Той може да бъде прозрачен, жълт или зелен. Понякога има и малки жилки кръв.
- Леко повишена температура. Втрисането може да е признак на пневмония.
- Общо чувство на умора.
- Усещане за стягане, парене или тъпа болка в гърдите под гръдната кост, която обикновено се влошава при дълбоко вдишване или кашляне.
- Хрипове при дишане, особено по време на физическо натоварване.
- Дрезгав глас.

Бронхитът се среща по-често по време на грипния сезон, тъй като грипните вируси са сред основните причини за появата му. Има и бактерии, които също застрашават бронхите, както и вдишването на външни дразнители – изпарения, газове, цигарен дим.

Хората с нарушен имунитет, по-възрастните, пушачите и тези с белодробни заболявания са по-застрашени от бронхит. Ако той е причинен от вирус или бактерия, представлява риск и за околните, но ако е предизвикан от замърсители на околната среда, е безопасен за другите хора.

В повечето случаи бронхитът отшумява сам, но може да се развият и усложнения, които налагат лечение. Ако кашлицата се засили, температурата не се нормализира след 4-5 дни и общите показатели се влошат, тогава се налага консултация с лекар.

Лечението е различно в зависимост от причинителя на бронхита. Медикаментите, които подтискат кашлицата и освобождават секретите са подходящи. Антибиотиците рядко влизат в употреба – ако лекарят прецени, че има бактериална инфекция, която трябва да се овладее.

Превенция
- Спрете цигарите.
- Не се излагайте на вторичен цигарен дим.
- Избягвайте излагане на дразнители и местата със замърсен въздух.
- Стойте далеч от болните от грип или простуда.
- Мийте често ръцете си, за да предотвратите разпространението на инфекцията.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg