Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Белодробни проблеми

Пробиотиците стимулират имунитета

Галина Спасова 04-07-2012
Белодробни проблеми : Пробиотиците стимулират имунитета  - здраве, лакто 4, пробиотици, астма, инфекции, бели дробове, лято
Интервю с д-р Меглена Алексиева, педиатър-пулмолог в „Токуда болница София”.

Д-р Алексиева, какви са най-честите оплаквания на малките пациенти в началото на лятото?
В момента се наблюдава леко понижаване на белодробните инфекции, но ги има все още в контекста по-скоро на вирусните инфекции на горните дихателни пътища. Но не са за пренебрегване и пневмониите. Например миналата година през лятото имаше много пневмонии, които изискваха болнично лечение с антибиотици. Трудно може да се предпазят децата, защото тези инфекции се предават по въздушно-капков път. Но все пак може да се ограничи рискът от заболяване – на първо място с добра лична хигиена, внимателно почистване и съхраняване на храната и при начални оплаквания да се вземат адекватни мерки.

Преодолява ли се страхът от температурата, възприема ли се все още като болест сама по себе си?
За съжаление тази тенденция дори се засилва. Въпреки че личните лекари и ние като специалисти постоянно обясняваме да не се дават лекарства за понижаване на температурата, ако е под 38 градуса. Температурата е симптом на много заболявания, но тя е и средство, с което организмът се бори. Известно е, че при определена температура повечето вредни микроорганизми не могат да виреят. Затова, понижавайки температурата, без да дадем време на организма да се отбранява сам, ние му пречим, като даваме възможност на тези микроорганизми да се размножават. След известно време температурата отново се повишава и става порочен кръг, който включва и превишаване на дозата на антипиретиците.

Подкрепата на естествения имунитет, на собствените съпротивителни сили на организма набира популярност.

Да, има такава тенденция, много родители, а и аз като лекар търся средства от народната медицина. Не я възприемам като алтернативна, защото фармацевтиката е тръгнала оттам – от лечението с природни средства – дали ще са пчелни продукти, билки, минерали, витамини, полезни микроорганизми, които концентрираме в определени препарати.

В последните години активно се говори за пробиотиците. Много проучвания се правят за това как действат и при какви ситуации можем да ги използваме. И ефектите са много добри. Установено е вече, че те повлияват много добре чревната флора. Както е известно, голяма част от обитаващите я микроорганизми са „добри”, произвеждат съставки, които забавят развитието на вредните. И така ни помагат при определени болести. Например при остра диария, възникнала по време на пътуване или при лечение с медикаменти.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg