Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

10 упражнения за свеж...

health.bg 23-11-2012
Психично здраве : 10 упражнения за свеж... - здраве, ум, мозък,
Вчера забравихте къде сте оставили ключовете от апартамента, днес се чудите защо не намирате очилата си?! Дали утре няма да се наложи да търсите къде сте паркирали колата?

Мозъкът е необятна територия за учените, но едно е ясно – и той има нужда от упражнения за поддържане на добра форма, защото иначе започва да крие важни неща и спомени.     

Отдайте се на някакво изкуство
Изкуството е много полезно за умствената дейност, защото активизира тази част от мозъка, която работи без думи и се изразява безсловестно. То изисква креативност,  съвършенни моторни умения и аналитично мислене. Освен че доставя удоволствие, изкуството кара мозъка да мисли нетрадиционно и многопланово.

Обогатявайте речника си
Усвоявайте нови думи, четете внимателно статиите в пресата и отбелязвайте понятията, които не са ви съвсем познати. С обогатяването на речника си ще подобрите и паметта си.

Използвайте и лявата ръка
Когато сте заети с задачи, които не изискват особена концентрация, използвайте лявата си ръка, а ако сте левичари – дясната. Например, когато се храните или четкате дрехите си. По този начин ще се концентрирате.

Смятайте без калкулатор
Вместо да използвате калкулатор смятайте на ум. С годините математиката започва да ни затруднява и за поддържане на активността на мозъчната дейност е полезно да се смята на ум.
 
Слушайте любими песни многократно
Слушайте често някоя любима песен, за да я запомните от край до край. Така се подобрява паметта.

Изпълнявайте няколко дейности едновременно
Много усилия се изискат, за да може едновременно да работите на компютър, да сложите детето да спи, да слушате музика, да смятате. При едновременно извършване на такива основни действия човек не трябва да се разсейва. Упражнявайте подобна многопланова дейност, за да подобрите способността си да се концентрирате.
 
Изучавайте чужд език
Изучаването на нов език открива голяма възможност за упражняване на мозъка и за напредването в кариерата. Освен това при изучаването на някаква материя мозъкът е зает непрестанно с работа.

Ориентирайте се с карта, не с GPS
Благодарение на тази нова технология намирането на непознат адрес стана извънредно лесно, но хората станаха много зависими от технологиите и губят от способността си да анализират. Използвайте пътни карти, за да ангажирате въображението си и аналитичните си способности.

Играйте на видеоигра, която упражнява мозъка
Не всички видеоигри са безмозъчни. Някои от тях изискват много разум и мислене. Когато имате свободно време играйте на някоя от тях или пък решавайте Судоку. Това помага за развиване на  умствените способности.
 
Не използвайте списък за пазаруване
Със списък на необходимите продукти се пазарува по-лесно, но ако запомняте какво трябва да купите, мозъкът ви ще се активизира. Отначало може и да забравите някои неща, но постепенно ще свикнете да пазарувате без списък.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg