Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

Любовта разболява - да или не?

health.bg 13-02-2013
Психично здраве : Любовта разболява - да или не? - здраве, любов, стрес, хипертония, сърце, щастие,
Може ли романтичният статус да окаже влияние върху здравето?

Проучванията показват, че здравата връзка с партньора може да намали риска от развитието на някои болести, помага за придобиването на здравословни навици и дори да живеем по-дълго. От друга страна пък лошите взаимоотношения увеличават стреса и отслабват имунитета.

Ето няколко примера за това как любовният ни живот влияе на здравето ни:

Натрупване на излишни килограми – някои двойки се отпускат, след като връзката се задълбочи или сключат брак. Теглото започва да намалява след разрушаване на връзката / развод. Специалистите казват, че може да се наблюдава и друго явление – когато нещо във връзката не върви, да се отключи склонност към преяждане и проблеми със съня.

Стрес – редовният полов живот влияе положително на стресовите нива. Хората, които често правят секс, са по-здрави психически и физически. Отношенията извън спалнята обаче могат да запалят много скандали и нивата на стрес да скочат драстично. Компромисите са един от начините за справяне със семейните конфликти, тъй като натрупването на неразрешени проблеми може да се окаже пагубно за връзката.

Проблеми със съня – спането до любимия човек може да донесе спокойствие и сигурност или пълна загуба на сън заради хъркане, например. Неспокойният сън на партньора също може да е проблем – ако постоянно се върти в леглото, едва ли ще можете да заспите дълбоко.

Депресия – депресията и тревожността обикновено вървят ръка за ръка. Някои проучвания доказват, че дългосрочната връзка или брак са полезни за хора, страдащи често от депресивни състояния. Лошите отношения с партньора могат да отключат клинична депресия, особено ако съпругът изневерява.

Алкохолът – любимата половинка оказва влияние върху количествата алкохол, които консумираме, и върху честотата на употреба. От една страна партньорите придобиват еднакви алкохолни навици, а от друга лошата връзка води до злоупотреба с алкохол.

Хипертонията и сърцето – диетата, спортните навици и стресовите нива могат да доведат до високо кръвно налягане. Съответно отношенията с партньора също оказват ефект. Щастливите двойки имат по-ниски стойности, докато тези, които са в конфликт страдат по-често от високо кръвно. Оттам и проблемите със сърцето. Ако не сте щастливи, наистина може да навредите на сърцето си и то не в преносен смисъл. Несподелената любов също допринася за сърдечни драми и проблеми.

Да си влюбен е наистина прекрасно, но когато любовта си отиде и на нейно място се настанят скандалите, проблемите и сълзите, най-добре е да спасите себе си и сърцето си. Не преставайте да търсите щастието си, дори това да означава, че ще разочаровате някой близък или приятел. Може да разочаровате всеки, но никога себе си!



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg