Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уста и зъби

За свеж дъх

health.bg 11-01-2013
Уста и зъби : За свеж дъх - здраве, дъх, свежест,
Две са основните причини за лош дъх: недобра хигиена на устната кухина и нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт.

И в единия, и в другия случай виновни за неприятния дъх са бактериите. Стоматологът най-вероятно ще ви посъветва да направите две неща. Първо, да се консултирате с гастроентеролог дали правилно се храните, дали дневното ви меню е добре балансирано и включва необходимото количество белтъчини и въглехидрати, а така също различни киселини и витамини, съдържащи се в зеленчуците и плодовете.

Второ, след всяко хранене да използвате четката за зъби, а в най-добрия случай и конци за почистване.

Но съществува и още един начин да освежите дъха си, много по-ефективен от различните дъвки и дражета. Някои храни са в състояние не само да ви отърват от неприятното усещане, но и да предотвратят появата му отново.

Магданоз
Това тревисто растение най-добре от всички останали листни подправки неутрализира неприятния дъх. Добра работа ще ви свършат кориандър, мента, евкалипт, розмарин или кардамон. Някои от тях се намират в свеж вид на пазара. За най-добър ефект се препоръчва да ги дъвчете колкото се може по-дълго или да си направите чай от тях. Изброените тревисти растения не само премахват лошия дъх, но оказват и благоприятен ефект върху храносмилането.

Айран
Според най-новите изследвания пиенето на айран всеки ден понижава нивото на серния диоксид в устата. Точно това вещество е основната причина за появата на неприятен мирис. Редовното пиене на айран предотвратява образуването на вредни бактерии, които могат да предизвикат заболявания на венците и разрушаване на зъбния емайл. Разбира се, когато си правите айран, подбирайте кисело мляко само с натурални компоненти и не прибавяйте захар.

Зеленчуци и плодове, богати на пектин
Към тази категория спадат ябълките, морковите и целината. Те способстват за обилното отделяне на слюнка, която навлажнява устната кухина и по този начин отстранява остатъците от храна в устата и между зъбите. Много често именно тези късчета са причина за появата на лош дъх.

Храни с Високо съдържание на витамин С
Ягодите, малините, къпините, боровинките, цитрусовите плодове, дините съдържат този витамин в голямо количество и формират в устната кухина неблагоприятна за развитието на бактериите среда. Редовният прием на витамин С (във вид на свежи плодове и зеленчуци) е важен и за здравето на венците.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg