Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уста и зъби

Грижата за зъбите трябва да се усвои още в детството

health.bg 06-02-2013
Уста и зъби : Грижата за зъбите трябва да се усвои още в детството  - здраве, зъби, венци, уста, стоматолог, зъболекар,
През 2012 г. Министерството на здравеопазването проведе епидемиологично проучване за разпространението на кариеса сред децата. Резултатите се оказват доста тревожни.

Под 30% от подрастващите на възраст 5 – 6 години  са със здрави зъби. А има и региони в страната, като например Смолян, където този процент е под 15. На фона на глобалната цел на Световната здравна организация, която е 90 на сто 5-годишните да са без кариес, българските деца очевидно имат сериозни проблеми с денталното здраве.

По този повод екип от млади, добре подготвени и амбициозни стоматолози от Немската дентална клиника в София започва проект, чиято цел е децата да преодолеят страха си от зъболекаря и да се научат правилно да си почистват и поддържат зъбите.

Срещнахме се с д-р Герго Митов, ръководител на клиниката, който е и преподавател във Факултет по дентална медицина в Германия.

Д-р Митов, какво ви мотивира да се обърнете към най-малките пациенти?
От всекидневната ни практика останахме с впечатлението, че не само децата, но и родителите не са добре информирани за начините, по които се поддържа добра устна хигиена. А всички знаем, че навиците най-добре се формират в детска възраст. Хигиенните навици са част от здравното ни образование. Конкретният повод беше, че съпругата ми, която също е стоматолог, е работила с три детски градини и тя има практическите познания опит как да се привлекат децата и родителите за каузата „здрави зъби”.

Какво точно правите в рамките на вашия проект?
Той се казва „Усмивката на св. Георги”. Това е една програма на немското дружество по детска стоматология, която аз модифицирах и адаптирах за нашите условия. Тя се състои от 5 стъпки.

Първо е срещата с учителите и родителите, които се запознават със същността на програмата и се обучават по техниката на миене на зъби, която след това да предават на децата. За едно дете е важно не само веднъж да му се покаже, трябва да се повтаря. Детето трябва, без да се замисля, да си мие правилно зъбите. След това нашият екип прави посещение на детската градина, където под формата на игра на децата отново се демонстрира техниката на миене на зъби. Дават им се и съвети за правилното хранене.

Заедно с участващите детски градини променихме и самата диета на децата. Направихме профилактични прегледи на малките, след което информирахме родителите дали и какво е необходимо да се прави от зъболекар. Поканихме децата и в клиниката, за да се убедят, че прегледът е без болка. При 99 % от пациентите, които имат панически страх от зъболекаря, той се дължи на травматични изживявания в детството. В края на учебната година ще проверим ефекта от цялата програма.

Става ли вече мотив за навременно поддържане на зъбите високата цена на стоматологичното лечение?
Това абсолютно е мотив за разумните хора. Много проучвания из цяла Западна Европа показват, че кариесът е едно специално заболяване. Той е много по-разпространен в ниските социални слоеве и това е свързано не само с липсата на средства, а по-скоро с нивото на образованост.

С колко градини работите?
Засега с две детски градини и едно училище. Нашата цел е да завършим този проект като пилотен, за да видим резултатите и да сме убедени, че това, което целим, наистина го постигаме. Обратната информация от децата, родителите и учителите е доста позитивна. Затова ще се опитаме да приобщим към този проект още ангажирани колеги, за да работим с  повече училища и детски градини. Добре е, че намерихме и спонсор, така че всяко дете получава качествена четка и паста за зъби.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg