Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уста и зъби

Усмихнете се!

health.bg 12-03-2013
Уста и зъби : Усмихнете се! - здраве, усмивка, зъби, венци, кариес, зъбен камък,
Красивите бели зъби не само са модни, но и свидетелстват за просперитет, добро здраве и финансово благополучие.

Притежателките на ослепителна усмивка имат по-голям шанс да си намерят добра работа, твърдят учени.

Когато си млад, смяташ, че здравите зъби са даденост, но когато станеш на 40, си даваш сметка, че си проявил непростима небрежност към този прекрасен дар на природата.

Развалените зъби състаряват и влияят лошо на цялото здравословно състояние. Те често са причина за стомашни, сърдечни, ревматични, бъбречни заболявания и астма.

Затова е важно още от малки да свикнете да се грижите за зъбите си и редовно да посещавате стоматолог. Тогава може да избегнете сериозни проблеми и да се радвате на омайна усмивка до дълбока старост.

Започнете с навика да миете зъбите си след всяко хранене и преди лягане. Това обаче не е достатъчно. Задължително е още да се придържате към принципите на рационалното хранене. Казано с други думи – да не забравяте за суровите плодове и зеленчуци. Особено укрепващо действат на зъбния емайл и венците ябълките и морковите.

Значително по-важно е старателно да миете зъбите си вечер, отколкото сутрин да ги излъскате до блясък. През нощта, когато организмът си почива, се намалява и дейността на слюнчените жлези, а това е добре дошло за бактериите, намиращи се в устата. Четката за зъби не бива да бъде нито твърда, нито много мека. И нещо много важно – не я мокрете, преди да нанесете пастата за зъби.

Не мийте зъбите в едно направление, а от горе на долу, наляво и надясно, от външната и вътрешната страна. Масажирайте венците, защото това засилва кръвообращението и ги заздравява. Посещавайте на четири месеца стоматолог, за да премахне зъбния камък. Ако венците ви болят, променили са цвета си или кървят, не ги масажирайте и не предприемайте лечение с домашни средства. Обърнете се веднага към стоматолог, защото рискът едни ден да се окажете с протези е много голям. Научете се и да ползвате конци за почистване на зъби. Ползвайте за изплакване хладка вода. Добре е да добавяте по щипка готварска сол.

Немски учени твърдят, че през вековете най-здрави и красиви зъби е имало простолюдието. Богаташите са страдали от развалени зъби и тогавашните „стоматолози” безмилостно са ги вадили. Оказало се, че бедните хора не са имали сладки храни в оскъдното си меню. Те са се хранили предимно с груби каши, които не само са се явявали универсална четка за зъби, но и са създавали в устата среда, която пречи на бактериите да се размножават. Сладката храна е по-мека и лепкава, а това й позволява да се задържа между зъбите, създавайки бактериозни колонии – прародители на кариеса. Затова и нашият съвет е – яжте груби храни.

Щом заговорихме за кариес, не можем да подминем дъвките без захар. Те не могат да заменят редовното миене с четка, но временно почистват и спасяват в екстремни ситуации.
Специалистите твърдят, че прекрасно натурално средство за защита на зъбите и венците са сушените сини сливи. Те създават нормална киселинност в устата и даже избелват зъбите.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg