Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Красота и здраве

Упражнения за хубава осанка

Тина Богомилова 07-03-2013
Красота и здраве  : Упражнения за хубава осанка - здраве, стойка, самочувствие, гръб, фигура,
Хубавата стойка ни прави по-красиви, но и по-здрави. Често се борим с излишни килограми, а не обръщаме внимание как седим пред компютъра.

Прегърбването разваля дори и най-стройната фигура с манекенски пропорции. Правилната позиция на тялото е с изтеглени рамене назад, абсолютно прав гръб и изправена глава. Когато се изправим, гърдите излизат напред, а коремът автоматично се прибира. Затова и хубавата стойка ни прави по-високи и по-слаби.

В бедните държави, където още от детска възраст върху главите се носят кошници с храна и стомни за вода, телата и походките после стават съвършени и хармонични.
На мнозина се налага да полагат усилия, за да се научат да контролират изправеното положение на тялото си. Ако като се изправим и напрегнем коленете си, загубим равновесие, значи трябва да поработим върху стойката си.

Независимо дали стоим, седим или лежим, е добре да заемаме здравословна поза. Не е препоръчително да се седи неподвижно дълго време, нито пък с кръстосани крака. По-добри са разходките вкъщи с роман на Толстой на главата, отколкото пльосването по корем на дивана. Вредно е телефонът да се държи между ухото и рамото. Както и да се носят обувки с много високи токчета. Матракът и възглавницата също могат да превиват гръбнака, както и спането по корем.  

Столът трябва да се регулира така, че бедрата да стоят успоредно на пода на едно ниво с коленете, а стъпалата да докосват пода. Не бива да се работи в едно и също седнало положение твърде дълго, необходимо е движение, често сменяне на позата и протягане от време на време.

За хубава стойка помагат плуването, гребането, ездата, разходките на открито, пилатес, йога и подходящи физически упражнения. Неслучайно за медитация и релаксация се изисква хубава стойка, тъй като, когато гръбначният стълб е изправен, енергията тече много по-лесно.

За по-мързеливите, които искат да вирнат раменете, пазарът предлага какви ли не екстри за изправена стойка – масажори, специални колани за гърба, магнити, ортопедични чехли, та дори и бельо за нежния пол.

Важно е да се изгради навик за правилна стойка по всяко време – от седенето пред компютъра до домашната работата. Не бива да се прегърбваме, тъй като натоварването в гръбнака се увеличава, ако гърбът е приведен, раменете отпуснати, а гръдният кош хлътнал. Но и прекомерно изпънатият гръб е вреден.

Вместо за прическата във витрините можем да следим за хубавата осанка. И за минутка на ден е добре да стоим с гръб към стената, на която опираме петите, седалището, раменете и главата.

Ясно е, че заседналият живот и обездвижването водят до неправилна стойка, а в някои случаи и до деформации. Редица изследвания доказват, че изправената стойка е не само по-естетична, но действа добре и върху психиката. Красивата походка и осанка правят човек по-привлекателен и по-уверен. Не само мислите, но и стойката на тялото влияе върху позитивната нагласа и самочувствието. А казват, че прегърбената стойка може да доведе до депресия и до значителен спад в енергията ни. Но когато човек се старае да стои изправен, ще получи усмивки, а не криви мисли.

Упражнения за хубава осанка

1. От изправено положение се повдигнете на пръсти. Вдишайте дълбоко, приберете корема, наведете глава напред и притиснете брадичка към гърдите си. Разгънете раменете, разтворете пръстите на ръцете си и обърнете длани напред. Останете така 3 секунди. След това стъпете на цяло ходило и издишайте. Завъртете дланите обратно и отпуснете раменете.

2. Повдигнете колкото можете едното рамо и го фиксирайте в това положение. Направете същото и с другото. След това последователно отпуснете раменете. Тялото трябва да е изправено, а главата да не се навежда.

3. Преместете двете рамене едновременно напред, а след това назад, без да ги повдигате. Гърбът трябва да е изправен.

4. Раменете се извеждат напред и едновременно се прави наклон на тялото също напред. След това повторете движенията назад.

5. Раменете се извеждат напред, а наклонът на тялото е назад и обратното.

6. Съберете длани и ги поставете пред тялото си. Без да ги разделяте, плавно издигайте ръцете колкото се може по-високо. Старайте се да не движите раменете.

7. Изведете изправените си ръце назад, като се стараете те да бъдат перпендикулярни на тялото. Бавно ги издигайте колкото се може по-високо, без да ги свивате.

8. Застанете в изправен стоеж, разтворете крака на ширината на таза. Отпуснете ръце покрай тялото и разтворете рамене. Повдигнете се на пръсти и едновременно с това изнесете ръце напред. Гърбът остава прав, без чупка в кръста. Повторете 10-15 пъти.

9. Хванете си ръцете зад гърба и се опитайте да ги вдигнете възможно най-високо. При това плешките трябва да са събрани. Задръжте няколко секунди.

10. Изправете се и леко се наклонете напред. Опънете ръце настрани. След това започнете да правите махове с ръце нагоре-надолу.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg