Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Болката в костите и ставите отнема качеството на живот

Галина Спасова 29-04-2013
Костно-ставни проблеми : Болката в костите и ставите отнема качеството на живот - Здраве, кости, стави, Неокс, credoweb.bg
Интервю с д-р Родина Несторова, ревматолог.

Д-р Несторова, кога болката в опорно-двигателния  апарат се възприема като хронична и има ли различия в начина, по който тя протича?
- Все още по-голямата част от експертите по болката приемат, че острата болка е с продължителност до 1 месец, подострата до 6 месеца и хроничната - над 6 месеца. Има и съществени разлики. Хроничната болка, която е по-силна нощем и сутрин и е съчетана със скованост, продължаваща над час и намаляваща или дори изчезваща след раздвижване и натоварване, е известна като възпалителна болка. Характерна е за възпалителните ставни заболявания - ревматоиден полиартрит, псориатичен артрит, болест на Бехтерев, реактивни артрити и др. Има обаче и друг вид хронична болка - механична. Тя е неизменна при дегенеративните ставни заболявания (каквато е остеоартрозата) и се появява след физическо натоварване, а при покой намалява или изчезва. При напредналите стадии на възпалителните и дегенеративните ставни заболявания болката може да е постоянна. Друг вид е костната болка в гърба при остеопороза и особено при прешленните остеопоротични фрактури. Много честа е болката при т.нар. мекотъканен ревматизъм, за който говорим при 50% от ревматичните заболявания. Това са тендинити, теносиновити, бурсити, периартрити, т.е. засегнати са меките околоставни тъкани.

Как може да се докаже болката в дадена става? Нали винаги е субективен симптом?
- Единият начин е чрез т.нар. визуална аналогова скала (VAS), разделена на 100 мм, като най-силната болка е 100 мм, а липсата на болка е 0 мм. Пациентът посочва къде по тази скала е неговата болка (напр. 60 мм). Това, разбира се, е субективно, но се използва масово в ежедневната практика. Всеки лекар има в кабинета си специална разграфена линия за оценка на болката. Друг метод на оценка на болката е долориметрията. Първият долориметър е произведен през 1940 г. Днес има модерни апарати за оценка прага на болката на определени места по тялото. Прилага се основно в онкологията, а в ревматологията е единственият обективен метод за диагноза на фибромиалгия, при която хроничната болка е водещ симптом. Измерването на болката в ревматологията с долориметър е възможно само в някои специализирани кабинети. Методът не е рутинен в ежедневната практика. Болката често се съчетава със ставен или околоставен оток, който се доказва лесно със ставна ехография - тя е безвредна и се прилага широко. Голямо предимство на метода е визуализацията на патологичните ставни и/или околоставни увреди при движение на ставата. Ехографската диагностика улеснява ревматолога в поставянето на диагнозата и в проследяване на ефекта от приложената терапия.

 Какви са съвременните препоръки за лечение на хроничната болка във вашата специалност?
- Класически противоболков ефект имат аналгетиците и нестероидните противовъзпалителни средства. За последните обаче съвременните препоръки за приложение са строги: да се използват в най-ниската ефективна доза за възможно най-краткия период от време. Причината е в страничните ефекти на тези медикаменти върху храносмилателния тракт и сърдечносъдовата система. Това наложи да се търсят алтернативни методи, защото хроничната болка изисква продължително лечение, а не краткотрайни терапевтични курсове. Пример в това отношение е аюрведичният продукт NeOx, който се предлага в две форми - капсули и за външно приложение (олио и крем). Капсулната форма съдържа стандартизирани билкови екстракти с активни съставки, които са с доказана в клинични проучвания ефикасност при остеоартроза и артрит и без странични ефекти. Най-добре е да се съчетае употребата на NeOx капсули, по една сутрин и вечер в продължение на един месец, с NeOx маслен разтвор външно - също сутрин и вечер.

С какво е по-различен този препарат от останалите, които се предлагат за външно приложение срещу хроничната болка?
- Масленият разтвор NeOx е балансирана формула от 14 автентични индийски билки и есенциални масла в оптимална концентрация и активност, които взаимно потенцират ефекта си и действат еднопосочно в овладяването на болката. В структурирането на маслото са спазени принципите на аюрведа, благодарение на което то прониква дълбоко в тъканите и осигурява бързото и продължително овладяване на болката, намалява сковаността, подобрява обема на движенията в засегнатата става, с което връща качеството на живот на пациента. Има приятна миризма на бор, не оставя следи по кожата и дрехите. Изцяло растителният му произход го прави подходящ за продължително приложение без опасност от появата на странични ефекти. Подходящ е както за самостоятелно приложение от страна на пациентите, така и за приложение под формата на лечебен масаж от специалист. Всъщност NeOx маслен разтвор е единственото масло за лечебен масаж с противоболков ефект на нашия пазар.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg