Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Чернодробни болести

При младежите защитните системи на черния дроб не са укрепнали

Галина Спасова 13-05-2013
Чернодробни болести : При младежите защитните системи на черния дроб не са укрепнали - здраве, черен дроб, Хепасейв, ензими, credoweb.bg
Интервю с проф. Никола Григоров, началник на Клиниката по вътрешни болести във Втора МБАЛ, София.

Проф. Григоров, задават се абитуриентските купони, нека поговорим за присъствието на алкохола в тях, защото неприятни случки има всяка година. А и мнозина вярват, че черният им дроб „носи на пиене”.
- Черният дроб е много издръжлив орган, създаден да посреща предизвикателства. Една от неговите функции е детоксичната. Срещу алкохола черният дроб е защитен, и то в три степени. Първата е дезинтоксикация чрез специален ензим - алкохолната дехидрогеназа. Когато количеството на токсичното вещество (в случая алкохолът) е по-голямо, се включва второто ниво -  микрозомалната оксидираща система. Когато и тя не успее, се включва трета, за да вкара неразградения алкохол в определен цикъл, който го разгражда до крайни продукти. Възможностите за разграждане са геннозависими. Те са различни за отделните етноси, нации и полове. За щастие, а може би за нещастие (защото си позволяваме повече) при българите защитните системи са доста по-силно проявени, отколкото, да кажем, при източните народи, при които малко количество алкохол може да причини сериозни увреждания. В крайна сметка е налице 24-часов лимит на разграждане на алкохола. За Европейския регион капацитетът при жените е 25-30 мл, а при мъжете 35-40 мл чист алкохол. Това не е малко. Ако посочените защитни системи не могат да се справят, алкохолът се разгражда порочно до  ацеталдехид - токсичен продукт, който уврежда важни органи и системи, може да доведе до шокови състояния, въздейства върху мозъка и периферните нерви, потиска бъбречната функция, уврежда обратимо или не черния дроб, стомашно-чревния тракт, сърцето и белите дробове.

Нерядко децата и юношите стават жертва на такова остро алкохолно отравяне. Как протича то?
- За младежката възраст е много по-опасно, защото защитните системи още не са укрепнали и алкохолната интоксикация е жестока, подобна на наркотичната. Острото алкохолно отравяне дестабилизира и трайно уврежда стомаха, панкреаса, черния дроб, сърцето, белия дроб, мозъка. Може да настъпи т.нар. полиорганен крах - срив на основни жизнени функции с последващ фатален край. По подобие на гъбното отравяне черният дроб просто се смила, става на пихтия. Хронифицирането на алкохолното увреждане настъпва за различен период от време и зависи от ежедневното количество и качество на питиетата. От едно напиване не може да се получи чернодробна цироза. Трябва да е налице системна алкохолна употреба. Извънредно опасно е приемане на голямо количество алкохол при вече развито чернодробно увреждане. Този наслоен остър хепатит дава висок процент смъртност. Състоянието крие опасност, защото принципно чернодробното увреждане не дава симптоматика, докато не настъпи цирозиране. За съжаление имам доста млади пациенти с това вече необратимо прогресиращо заболяване, което завършва със смърт.

Колко често причината за цироза при младите е алкохолът?
- В България – в над 50 на сто от случаите. Останалите обикновено са свързани с хронична вирусна инфекция. Тъй като голяма част от хората не знаят дали са прекарали хепатит В или С, приемът на алкохол увеличава риска от цирозиране стократно.

Съветът Ви като специалист към младежите, които ще се почерпят, отбелязвайки навлизането в зрелостта?
- Съветът ми е като на всеки родител и нормално мислещ човек. Просто да приемат толкова алкохол, колкото да повишат настроението си, а не да се наливат като казаци. Защото зад това стоят страшни последици, които в редица случаи застрашават младия им живот. Да внимават за количеството и качеството на питиетата си.

Ако съветите не бъдат спазени, може ли да се подпомогне впоследствие черният дроб?
- Алкохолното опиянение обърква химията в мозъка. Това е прословутият махмурлук, при който интоксикацията продължава. Първата стъпка е прием на много течности, сокове, витамини. Може да се въздейства и медикаментозно чрез „изчистване” на организма с чернодробни протектори, които захранват чернодробната клетка - правят я по-пропусклива, динамична, имат имунопротективен (алкохолът потиска имунитета) и най-вече антиоксидантен ефект. За да е добър един хепатопротектор, той трябва да отговаря на изброените условия. В търговската мрежа у нас са налични добри медикаменти хепатопротектори. „Хепасейв” примерно е такъв продукт със съвсем достъпна цена, което не е маловажно, тъй като приемът е продължителен.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg