Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Ролята на претоварванията и травмите за увредата на ставите

Д-р Александра Манушева, зав. ревматологичен кабинет, ДКЦ „Чайка”, Варна 13-05-2013
Костно-ставни проблеми : Ролята на претоварванията и травмите за увредата на ставите  - здраве, стави, спорт, Неокс, хрущял, травма, загряващо масло, билки, аюрведа, credoweb.bg
Нека си зададем въпросите - можем ли да предотвратим увредите на ставите си, които настъпват с възрастта и при обичайната ни жизнена активност?

Можем ли да работим, спортуваме, да се множат нашите постижения, но нищо никога да не ни боли?

Тези въпроси са израз на силното ни вътрешно желание да избегнем остаряването!
Вече знам, че търсенето на разковничето към вечната младост е основната причина хората да влизат в лекарския кабинет. Очакванията на пациентите са огромни - особено откакто на пазара за здравни услуги се появиха както ясновидци, така и вездесъщи шамани-изцелители. От голямо значение за несекващите надежди за поне 100 години активен живот, прекаран в здраве и красота, е конвейерното предлагане на удивителна гама от хапове, мехлеми, тинктури, прахчета и каквото друго още се сетите.   

Фактите обаче засега говорят, че много от нашите надежди са едни красиви миражи. Нациите в Европа (а като цяло и по света) застаряват, което значи, че все повече се проявяват заболяванията на напредналата възраст.  Какво очаква  нашите стави, кои са факторите, влияещи на  здравината им?

Най-краткият въпросник за вероятността от развитие на ставна увреда с напредването на възрастта:
1. Остаряваш? Внимавай!
2. Ти си жена? Внимавай двойно!
3. Претоварваш се? Разсъждавай, не прекалявай!
4. Травмираш се хронично? Тук съвсем прекали!

Докато първите два въпроса отговарят на естественото състояние и ход на нещата (не можем да ги променим), то следващите два рискови фактора могат да се отстранят.  С най-голямо значение сред факторите (независими от възрастта и пола на човека), водещи до увреди в ставния хрущял, са:

Теглото: по-голямото телесно тегло прехвърля голямо бреме върху ставите. Най-чувствителни са коленните стави, където болките са с индикаторна стойност. Коляното, освен че започва да изглежда зле, трудно понася пешеходните отсечки от блока до пазара.

Преживяна или повтаряща се травма: Веднъж или многократно травмирана става е много по-чувствителна и склонна към заболяване на хрущяла.

Неправилна позиция на ставите: Ставните повърхности не съвпадат или са разместени. „Пъзелът” не се нарежда, както е нормално, триенето се извършва на грешното място. Ставата/хрущялът се износват бързо.

Неправилна аксиална позиция: Разпределението на силите на тежестта в покой и при движение се определя от физичната проекция на силата, която преминава през ставата и продължава по хода на крайника. Добрият осев баланс (прави, разполагащи със силен мускулен апарат крайници) е много важен за равномерното, физиологично натоварване на ставите. Размъкнатата походка на някои младежи, както и усилието на дамите да бъдат суперелегантни на високите си токове работят против правилната аксиална позиция на коленните стави.

Ексцесивен спорт: Невъзможно е човек да е дългогодишен маратонец, без да има ставни проблеми с някаква степен на тежест. Спортистите, подложени на интензивни тренировки, са с висок риск от бъдещи ставни увреди. Спортуващите за удоволствие (умерено!) могат да бъдат спокойни, работилата активно става дори ще се отблагодари за труда им, но само ако спортуващият позволи на тялото си добре да отпочине след тренировката.

Най-тежки са пораженията на ставите при спорт тогава, когато са подложени на натоварване предимно горните крайници (гребане, бокс) или предимно долните (колоездене, маратонско бягане, висок скок). Равномерното натоварване на скелетните стави при някои дисциплини като плуване, земна гимнастика, йога обикновено има благотворни въздействия. При всичките видове спортни активности е важно да се намали ролята на травмата както върху самата става, така също и на околните меки тъкани, чиято роля е както осигуряване на ставна стабилност, така и амортизация срещу шоковите въздействия.

Основните симптоми на увредата
Болката, сковаността, намаляващият обем на движението, хрущенето на ставата - това са индикатори, че ставният хрущял е вече поразен. Ако усещате, че симптомите се задълбочават, време е да потърсите лекар.

Продукти от природната аптека
„Няма горска пътечка, която води в аптечка.” На фона на огромния брой готови химични лекарства, потискащи болката или подхранващи ставния хрущял, за наша радост в България навлизат все повече билкови препарати. Такива са и продуктите, базирани на традиционното знание на Аюрведа - природна медицина от Индия. Локалните кремове и маслени емулсии имат директно регенериращо ставите действие - чрез загряване, усилване на кръвния ток, проникване на активните съставки в дълбочина, където оказват своя благотворен, успокояващ болката ефект. Освен че са приятни с аромата си на етерични масла, естествени извлеци и восъци, те са създадени така, че нямат нежелани странични действия.

Билковите таблетки съдържат уникални  растителни комбинации, които „подмладяват ставата”, както и целия човешки организъм, укрепват съдовете, подпомагат функциите на жлезите. Съвременната „химична медицина” - тази от последните стотина години - освен със скромните си резултати може да се похвали с изобилие от странични лекарствени ефекти. Отново е време да се преосмисли дали вредата на едно (химично) лекарство не е понякога по-голяма от ползата от него. Затова погледът към древното знание на Аюрведа и новият му прочит от лекари и пациенти са стъпки в  правилната посока.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg