Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Масажът мобилизира собствените сили на организма

Галина Спасова 28-05-2013
Костно-ставни проблеми : Масажът мобилизира собствените сили на организма - д-р Росица Шейтанова, Здраве за всеки, масаж, Неокс, болка, болка в кръста, релакс, credoweb.bg
Интервю с д-р Росица Шейтанова, физиотерапевт от МЦ „Здраве за всеки”, София.

Д-р Шейтанова, от древността та до днес масажът си остава незаменима с нищо друго грижа за здравето и за самочувствието. Как се обяснява благотворното му въздействие?

В древността масажът е бил средство за лечение на много телесни заболявания - например ставно-мускулни болки, болки в гърба, кръста и врата. В наши дни масажът е и незаменимо средство за релакс и отпускане след преумора, стрес, за преодоляването на последиците от продължителното обездвижване в офисите, от климатиците. Масажът моментално, безболезнено и приятно отпуска мускулите на гърба, на краката, на ръцете, подобрява кръвооросяването, вследствие на което регулира обменните и нервните процеси. Балансира се отделянето на хормоните и действието е комплексно, биоактивно. Масажът стимулира естествената защита на организма, помага му да се върне към балансираното си състояние. Тоест, ако е болка, намалява и се успокоява трайно. Ако е някакво уплътнение на мускул, то се разнася вследствие на по-доброто кръвообращение.

Всъщност при болка първата инстинктивна реакция винаги е да разтрием, да пипнем мястото...

Да, веднага се погалваме, докосваме, това е и масажът. Като се разплаче бебето, го галим, докосваме го и то се успокоява. Дори е доказано, че бебетата се приспиват по-лесно с масаж, отколкото с люлеене на ръце. Тогава те спят по-дълбоко, не се събуждат веднага щом мама излезе от стаята. Масажът е лечение. То е природно, най-естественото нещо.

Големите световни култури са разработили в продължение на дълги исторически периоди свои разновидности на масажи. Подходящо ли е например да използваме установените далеч от нашите земи техники?

Ефектът от масажа се базира основно на психичната нагласа - и на масажиста, и на клиента или пациента. Пациентът трябва да вярва на масажа, трябва да го разбира и да гледа сериозно на него. Тогава ефектът е стопроцентов. Няма значение къде е измислен масажът – в Тайланд, Индия, Пакистан, в Америка, - когато пациентът има доверие в него, тогава и ефектът е огромен. Защото твърде голяма част от масажа е релаксът, отпускането, вярата. Така че масажи има измислени хиляди, всички народи според своята култура практикуват различни и с какво ли не - с ориз, шоколад, мед и т.н. Има тайландски масаж, който е повече с докосване, йога масаж, сайонджи масаж.

Японските техники целят балансиране на енергиите в тялото и се масажират определени места. Примерно насочват се върху таза. Тазът се смята като основа на цялото тяло, ветрило, към което е „закачено” всичко. И когато там има дисбаланс, лекувайки таза с масажи, се лекува цялото тяло. Масажът няма националност. Важно е човек да си намери добрия масажист и да открие своя масаж - този, който му помага за определено нещо.

В България допреди години масажът се използваше като чая – когато си болен. Променя ли се тази нагласа?

Да. Все повече хора се насочват към масажа като средство за лечение, особено на опорно-двигателни проблеми, защото лекарствата са нещо, което помага за момента, ограничава, премахва болката, но след месец сме пак с болки в гърба - от седене в офиса, от стрес, от преумора. А масажът, дори веднъж в месеца, отпуска гърба и освен че ефектът е мигновен, той е и траен, няколко седмици. И човек си спестява приемането на медикаменти, които са със странични действия.

Два пъти или един път в месеца, но ако се прави редовно, масажът е чудесна добавка към здравословния начин на живот (заедно с балансираното хранене и движението). Човекът усеща радостта от живота повече след един добър масаж, защото се отделя хормонът серотонин. Той отговаря за балансиране на обменните процеси, за приповдигнатото настроение. Така масажът действа и на духа, не само на тялото.

Има стотици видове масажи, които се предлагат и в интернет, но човек трябва много внимателно да си подбере сред тях. Защото има и масаж, който може да бъде вреден при дадени обстоятелства. Най-добре е човек да каже ясно на масажиста или терапевта какъв му е здравословният проблем. Или ако няма здравословен проблем, просто да каже „уморен съм, боли ме гърбът от седене, от климатик” и тогава да се прецени всичко, включително с какво масажно масло или медикамент да бъде направен масажът.

Какво значение има подборът на тези средства?

Ние препоръчваме и работим основно с билкови масла, които съдържат естествени природни продукти, какъвто е „Неокс”, други препарати с ананас, гроздово семе и т.н. Всички те са абсолютно безвредни, не причиняват алергия, в същото време имат мощно обезболяващо действие, особено в областта на гърба, кръста и врата.

Нашият дългогодишен опит с масажите показва голям ефект при аромамасажа, но не с ароматни масла, а с билки. Правим едни топчета в тензух, вътре има естествени билки в определена комбинация и с тези топчета се масажира гърбът или мястото около ставите. Ефектът е мигновен и е много дълготраен. Така че средството за масаж трябва да се избира внимателно.

Има вибромасажи, има масажи с парафин, с които страшно много трябва да се внимава. Те в 80 процента от случаите са вредни. В 20 процента помагат, но е много тънка разликата. Лекар или опитен масажист трябва да прецени дали тези масажи са подходящи при конкретния проблем.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg