Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хепатит

Безплатни изследвания за хепатит B и C

health.bg 2013-05-30
Хепатит : Безплатни изследвания за хепатит B и C - хепатит, инфекция, Хепасист, изследвания, рак, цироза, credoweb.bg
Близо 500 000 българи са носители на хепатит В или С.

Близо 500 000 българи са носители на хепатит В или С

Безплатни изследвания за хепатит B и C ще се проведат в 7 града на страната. Скринингът е част от националната информационна кампания за хепатита „Разпознай го. Пребори го”.

В Благоевград (31 май), София (8-9 юни, по време на изложението „Мисия здраве” – в градинката пред НДК), Кърджали (14 юни), Стара Загора (28 юни), Пловдив (26 юли), Бургас (27 юли, по време на Spirit of Burgas), Варна (28 юли)ще бъдат разпространени различни материали – флаери, плакати и информационни книжа. Освен изследвания желаещите ще могат и да се консултират безплатно със специалист за начините на разпространение на заболяването, както и за методите на превенция на инфекцията.

Изследванията ще се извършат с бързи тестове, за направата на които е необходима само капка кръв от пръста и няколко минути за отчитане на резултата.

На 28 юли ще бъде отбелязан за трети път Световният ден за борба с хепатита, съвместно със СЗО.

Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния хепатитен алианс, са трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря”, които олицетворяват пренебрегването на заболяването, и чрез тях се отправя призив за промяна в отношението. 

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален.

Само в Европа броят на заболелите от хепатит В и С възлиза на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

У нас носители на хепатит В или С са около половин милион души, съобщи проф. Красимир Антонов, началник на отделение „Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация” към болница „Св. Иван Рилски” в София.

По думите му това са данни от преди 10 години, но нямало по-актуални.

Всички, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В. Вирусолозите обаче наблюдават увеличаване на броя на болните на около 25-годишна възраст от този вирус. Според проф. Антонов това е доказателство за необходима реваксинация на младите хора.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg