Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Психично здраве

Студенти дариха средства за лечение на болна от анорексия

health.bg 2013-06-11
Психично здраве : Студенти дариха средства за лечение на болна от анорексия - анорексия, болна, жена, дарение, студенти, Токуда
Чрез благотворителна инициатива младите кандидат-лекари убедиха 33-годишната жена да се подложи на животоспасяващата терапия

Студенти по медицина организираха и проведоха благотворителен концерт, посветен на борбата с хранителните разстройства, с помощта на който успяха да съберат средства за лечение на пациентка болна от анорексия. Веднага след провеждането на необходимите консултации със специалисти, 33-годишната Христина Косева ще започне лечението си по програма в специализирания център за хранителни разстройства на Токуда Болница София.

Анорексията е едно от най-опасните заболявания, което е свързано с отказ от храна и често има фатален край. Смята се, че у нас засегнати от хранителни разстройства са между 200 и 400 хиляди души.

„Необходимо е хората да знаят повече за проблема, за симптомите на болестта и психологически и измерения, за да мога да я победят” – казва Явора Стоилова, майка на талантливата художничка Василия Стоилова, жертва на коварната болест и вдъхновител на създаването на Центъра за лечение на хранителни разстройства в Токуда. В момента единствено там комплексно се лекуват анорексия, булимия и други форми на хранителни разстройства. Центърът бе открит на 15 октомври и до сега през консултациите с психиатър, гастроентеролози, ендокринолози и други специалисти са преминали над 45 души.

Христина Косева, която ще получи възможността да се лекува в Центъра за хранителни разстройства, e преживява няколко тежки периода на болестта, включително будна кома. Тя е майка на 8-годишно дете и решава, че трябва да се бори, най-малко в неговото име.  „Проблемът на повечето болни от анорексия е, че те самите не осъзнават и отричат съществуването на болестта, както правех и аз самата” – добави Христина.

Дарението бе връчено на младата жена в присъствието на изпълнителния директор на Токуда д-р Явор Дренски, който благодари на студентите по медицина за изключително хуманния жест. „Вие днес направихте най-важното за един човешки живот – да убедите пациент, че е необходимо да се лекува и да му дадете достъп до възможността да победи това застрашаващо живота заболяване. Горд съм, че съм лекар, когато виждам как още отстудентската скаймейка вие сте отдадени на спасяването на човешки живот”, заяви д-р Дренски на представителите на асоциацията на студентите по медицина в България.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg