Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хепатит

От печата: Българите и румънците са най-засегнати от хепатит А

health.bg 2013-06-17
Хепатит : От печата: Българите и румънците са най-засегнати от хепатит А - хепатит, мръсни ръце, д-р Ангел Кунчев, МЗ, вирус, хигиена
Ваксина срещу този вид хепатит няма.

България и Румъния формират 50% от случаите на хепатит А в ЕС. През миналата година болестта на мръсните ръце у нас е повалила на легло 5 хил. души, но през 8-10 години тя предизвиква епидемия и тогава заболяват между 10 хил. и 15 хил. души.

Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от в. „Труд”.

Всекидневникът посочва, че последният бум на заразата беше през 2006 г., тя тръгна от пловдивския кв. „Столипиново”, където болните бяха над 1000.
В момента навлизаме в сезона на хепатит А. Затова здравното министерство пише национална програма за хепатита, включително и за останалите видове - В и С. Тя предвижда информация, особено за малките деца, колко важна е добрата хигиена. Заложени са и мерки за диагностика в цялата страна - в регионалните здравни инспекции и в Националния център по заразни и паразитни болести.
Хепатит А се предава по фекално-орален път, а най-често това се случва, ако си купуваме храна от улицата.

„Например продавачът ви предлага сандвичи или сладолед, а преди това е бил в тоалетната, без да си измие ръцете...”, обясни д-р Кунчев.

Точно в летния сезон рисковете от заразяване са най-много. „Вирусът на хепатит А е много устойчив - той може да попадне във води в края на зимата и пролетта, при разтопяването им, пак да е патогенен”, каза още д-р Кунчев. Това е и обяснението, че заразата се предава дори чрез кубчета лед в уискито или виното, включително и в луксозни ресторанти.

Инкубационният период при хепатит А е около месец и половина, затова колко души са се разболели през лятото на капанчета по морето или в планински курорти става ясно на есен. За съжаление задължителна ваксина срещу вида А няма. Има срещу В, тя се прилага от 1991 г., затова и пациенти с този вид хепатит вече не се срещат, допълва вестникът.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg