Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Стрес и умора

Преумореният мозък върти на празен ход

health.bg 25-06-2013
Стрес и умора  : Преумореният мозък върти на празен ход - преумора, стрес, Амбинор, мозък, физическа активност, непълноценно хранене, сън, емоциионален срив
Идва момент, в който вече нищо не може да се запомни, капацитетът е изчерпан.

Дайте ми конспектa – до утре съм готов за изпита! Тази вечнозелена студентска закачка илюстрира типичния ритъм на живот по време на изпитната сесия, когато и при най-прилежните (а може би особено при тях) стресът е неизбежен. На първо място, времето за учене се краде от съня, храненето е нередовно, непълноценно, набързо, физическата активност обичайно клони към нула.

Тъй като всеки организъм е една строго индивидуално функционираща система, оптималният режим на работа и почивка трудно може да бъде определен и универсално препоръчан, но е наистина съществено важно да се регулира редуването на ученето и съня. Преумората, прекарването по 18-20 часа над учебника или пред компютъра, са голяма грешка, защото работоспособността в един момент рязко спада, а заедно с това и възможността да се възприема и запаметява. С други думи, преумореният мозък „върти” на празен ход и трупа все повече умора. Идва момент, в който вече нищо не може да се запомни, капацитетът е изчерпан, няма къде да се „складира“ новата информация.

Важно е и доколко мозъкът е трениран, дали е приучен към интензивна, редовна работа през цялата година, или се впряга на пълни обороти само когато започне изпитната сесия. Невролозите винаги отчитат факта, че за разлика от хората на физическия труд, които приключват работа в края на деня и могат да почиват пълноценно с абсолютно различни занимания, при умствения труд този процес не спира през цялото време, мозъкът не се освобождава, не може да отпочине и следствието твърде често е безсъние. Това става и при студентите - дори и когато не учат в момента, мозъкът им остава ангажиран с мисълта за съответната материя, притеснението за подготовката, за самия изпит и т.н.

Междувременно изтощението от нарушения, нередовен и недостатъчен сън се натрупва, защото през сесията изпитите са един след друг. Важно е по време на четенето да се прави кратка почивка с раздвижване - примерно на всеки два часа, да се пият повече течности и да се приемат по-леки храни. Много подходящи са ядките, рибата, яйцата, защото съдържат вещества и микроелементи, естествени стимуланти на умствената дейност. По време на сесия не злоупотребявайте с напитки, в които има голямо количество кофеин. Това може да доведе до нарушения в съня и прекалена напрегнатост, която от своя страна вкарва в омагьосан кръг и може да доведе до изтощение и дори до емоционален и физически срив.

Не бива да се пропуска редовното приемане на течности – увеличеното им количество стимулира концентрацията и пропъжда главоболието. Най-добрият избор в горещите - и в прекия, и в преносния смисъл на думата - изпитни дни са пресните сокове, минералната вода, зеленият чай. В периоди на усилен умствен труд са много необходими витамини от групата В, така че за менюто по време на сесия са препоръчителни овесени ядки, мюсли, елда, ориз, пълнозърнест хляб. Не забравяйте и за млечните продукти - извара, кисело мляко. Цитрусовите плодове доставят голямо количество витамин С - той също е от значение в процеса на запаметяване, тъй важен, когато до изпита остават само броени дни или часове.

Има и други, по-малко известни, но доказано ефикасни начини за поддържане на умствения тонус – като чай от кимион (две чаени лъжички се заливат с чаша гореща вода и се оставят да престоят) или суров кромид лук. На помощ, разбира се, идват и най-съвременни средства, които може да намерите в аптеките. Препаратът „Амбинор“ е такава специално създадена формула, уникална по състава си комбинация от жизненоважни за всеки организъм вещества – аргинин аспартат, магнезий и витамин В6, – на които се дължи и забележителната му енергизираща сила. Важно е да се знае, че тонизиращият, неутрализиращ умората и изтощението ефект се постига по естествен път, без странични действия, и то с приемането на препарата дори само веднъж дневно.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg