Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Главоболие

Учени откриха пет нови гена, свързани с мигрената

health.bg 2013-06-25
Главоболие : Учени откриха пет нови гена, свързани с мигрената - мигрена, главоболие, гени, ДНК, сърце
От мигрена страда около 14% от възрастното население на планетата.

Международна група учени е анализирала резултатите от 29 предишни генетични изследвания на мигрената и е открила пет нови участъка от ДНК, свързани с риска от възникване на болестта, съобщи сп. Nature Genetics.

От мигрена страда около 14 процента от възрастното население на планетата. Тя е „скъпа” болест, стойността на лечението е висока, освен това може да доведе до съществено намаляване на работоспособността.

„Молекулярните механизми на мигрената са слабо изучени. Варианти на последователностите, открити с помощта на този мета-анализ, могат да се превърнат в отправна точка за по-нататъшни изследвания, които ще ни помогнат по-добре да
разберем патофизиологията на мигрената” пояснява Кари Стефансън, президент на компанията deCODE genetics, един от авторите на изследването, цитиран от БТА.

Стефансън и неговите колеги са анализирали резултатите на 29 генетични изследвания, в които са участвали повече от 23 хиляди болни от мигрена и над 95 000 здрави хора.
Учените са открили 12 участъка на ДНК, вариациите в които са свързани с възникването на мигрената, 5 от тях досега са били неизвестни.

Освен това учените са открили още 134 участъка на генома, чиято роля във възникването на мигрената се проследява по-слабо. Два от 12-те гена, по всяка вероятност, потвърждават връзката на заболяването със сърдечносъдовите болести; 8
участват във формирането на синапси или регулират тяхната работа, един е свързан с отговора на организма на окислителния стрес, още един - с формирането на границите на тъканите.

Числото на откритите гени обаче все още е прекалено малко, за да се разбере механизмът на мигрената, подчертават учените.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg