Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Белодробни проблеми

Котките могат да предават туберкулоза на собствениците си

health.bg 2013-07-02
Белодробни проблеми : Котките могат да предават туберкулоза на собствениците си - туберкулоза, бактерия, заразяване, бял дроб,
Eдна на 1000 котки може да е преносител на опасна бактерия.

Собствениците на котки са изложени на риск да се заразят с туберкулоза от тях, предупреждават британски учени.

Авторите на проучването от университета на Единбург са установили, че се увеличават случаите на домашни котки, заразени със смъртоносна форма на заболяването - волска туберкулоза, която се причинява от Mycobacterium bovis и обикновено се среща сред добитък и язовци.

Опасенията на специалистите са, че една на 1000 котки може да е преносител на бактерията. Процентът на зараза е много по-висок, отколкото се е смятало досега. За една година 17 процента от случаите на туберкулоза при котки са на зараза с
„волския” щам, посочва БТА.

Склонните към приключения домашни котки могат да се заразят, когато „проучват” убежища на язовци, при контакт със заразени гризачи или добитък, или директно от заразено мляко.

Експертите отправят призив към ветеринарите да проявяват по-голям бдителност, знаейки, че домашните котки могат да бъдат преносители на заразата и да я предадат на стопаните си.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg