Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Стрес и умора

Енергия и работоспособност без рискови стимуланти

Галина Спасова 05-07-2013
Стрес и умора  : Енергия и работоспособност без рискови стимуланти - Амбинор, енергийни напитки, стрес, умора, стимуланти, д-р Виолета Заркова, сърце, аминокиселини
Интервю с д-р Виолета Заркова, изпълнителен директор на Антидопинговия център.

Д-р Заркова, като ръководител на този специализиран орган, консултират ли се с вас спортуващите и не само те какви средства да използват за ободряване, за повече енергия?

Обикновено запитванията са за стимулиращи напитки или хранителни добавки с оглед на евентуалното съдържание на забранени вещества. Ние правим много внимателни проверки и когато открием, че съдържат метилхексанамин (той се обозначава по седем различни начина), препоръчваме напитката да не се използва, защото е вредна за здравето и води до привикване.

На пазара има много други продукти, които могат да повишат работоспособността и не са вредни. Най-често за издръжливост се консумират енергийните напитки, които могат да се намерят дори в супермаркетите, но те освен голямото количество чист кофеин съдържат и други вредни за организма вещества, особено за подрастващите. Има страни, в които енергийните напитки са забранени за продажба. И у нас се обсъждаше, но засега въпросът стои открит. Съществуват и много други напитки, представляващи комбинация от билки, аминокиселини, витамини, които имат ободряващо действие и стимулират работоспособността. Продават се в аптеките и дрогериите. Хората трябва да четат внимателно етикетите, да се информират – в интернет има достатъчно данни какво съдържат тези напитки или хранителни добавки, предлагани под най-различна форма.

Какъв е съветът в тази посока към спортуващите за здраве, за добра фигура и тонус?

Една от много дискутираните теми в последните две години в ЕС и в Съвета на Европа, в които и нашият Антидопингов център участва, е спортът в свободното време. На проблема се отделя все по-голямо внимание поради факта, че в тази сфера се използват много забранени субстанции – хормони, стероиди и т.н. А общоизвестно е, че фитнес центровете са местата, където младите хора имат свободен достъп до тези неща. Това е в световен мащаб. А според двугодишно проучване, проведено в 7 страни и финансирано по европейски проект, в България процентът на използване на вредни за здравето вещества е най-висок.

Как се обяснява това поредно негативно лидерство?

С липсата на превенция. С липсата на обучение на младите хора по посока на това, че бързото натрупване на мускулна маса невинаги е здравословно. Ние работим в тази посока и в най-близко бъдеще предстои да лицензираме фитнес инструкторите. Контролът в момента се осъществява от Българската агенция за контрол на храните, ние си сътрудничим много добре с тях. Те са органът за проверка и налагане на наказание, ако някъде се предлагат неразрешени вещества. Но този проблем все още очаква широкото си обществено огласяване и дискусия.

Каква е алтернативата на енергийните напитки и непозволените средства за поддържане на бодрост и работоспособност, които очевидно трябва да се избягват?

Има микроелементи, аминокиселини, витамини, които повлияват благотворно организма. От една страна, отстраняват стреса, повишават енергийните възможности и подобряват дейността на сърдечносъдовата система. Аргининът е полунезаменима аминокиселина. Нашият организъм може да си я набавя с храната – от рибата, бобовите, месото, но при стресова ситуация не може да я синтезира сам и трябва да бъде добавена отвън.

Аргининът влияе върху тонуса на мускулатурата, върху сърдечносъдовата и централната нервна система. Магнезият пък е фактор при обмяната на въглехидратите, протеините и мастите. Те са ключови фактори за доставянето на енергия – най-вече за централната нервна система, а знаем колко голяма е нейната роля за преодоляване на стреса. От друга страна, магнезият намалява стресовите хормони, най-вече адреналина. И така премахва умората – независимо дали е психическа, физическа или емоционална.

По принцип всички витамини от групата В участват в клетъчния метаболизъм, като една от ключовите роли се пада на В6. Той активизира доставката на енергия за организма и има важно участие при отделянето на амоняка – това подпомага детоксикацията и така също повишава енергийните нива, като предотвратява натрупването на отпадни продукти от обмяната. Тези три компонента се съдържат в един нов продукт „Амбинор”, който енергизира, има очистващо от токсини действие, повлиява централната нервна система, балансирайки процесите в нея, потиска тревожността.

Може ли да се използва от всеки, който по различни причини е подложен на психическо или физическо изтощение?

Да, може да се приема и от деца. И го препоръчвам вместо енергийните напитки или всички други средства за отпускане. Тук искам да кажа, че не съм привърженик на успокоителните таблетки. По-добрият вариант са природните средства, защото тези аминокиселини ги има в организма, магнезия и витамин В6 също набавяме с храната. Но когато те не достигат - при стресова ситуация, усилена физическа работа, след заболяване, операция и т.н., трябва да подпомогнем организма си.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg