Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бременност и раждане

Детето може да понесе 10 000 имунизации

Лиляна Филипова 2013-07-08
Бременност и раждане   : Детето може да понесе 10 000 имунизации - ваксини, проф. Тодор Кантарджиев, алуминий, живак, митове, аутизъм
Мит е, че ваксините тровят с алуминий и живак

Мит е , че ваксините изтощават недоразвитата имунна система на бебето. Доказано е, че тя може да отговори на 10  000 ваксини, защото за 1 ден организмът се среща с близо 10  000 антигена. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Това означава, че за 11 ваксини се използват едва 0,1% от възможностите на детската имунна система (60 антигена).

Сега 49% от хората смятат, че ваксините претоварват имунната система, сочи статистиката на СЗО. 69% са убедени, че причиняват увреждания, 37% - че няма риск детето да се зарази от опасна болест. 13% смятат, че ваксините може и да не действат.

Съвременните ваксини не могат да разболят, защото не съдържат микроби във вида, в който те се съществуват в естествената си среда, обясни специалистът. Те съдържат многократно обработвани или изкуствено създадени по тяхно подобие частици, които не могат да причинят зараза. Мит по думите му е и фактът, че причиняват други заболявани. Твърденията за пряка връзка между ваксините и аутизма са опровергани от проучванията. Зависимостта е формулирана поради факта, че симптомите на аутизъм обикновено се проявяват през втората година от живота на детето, когато обикновено е най-интензивната ваксинация на децата. Затова родителите решават, че ваксините са виновни. Тези опасени се основават на хипотезите, че ваксината срещу морбили, паротит и рубеола (MMR)и тимерозалът – консервант във ваксините, съдържащ етилживак, са причина за аутизъм. Повечето медицински и научни доказателства отхвърлят подобни съмнения, каза проф. Кантарджиев. Той уточни, че от 2004 г. нито една от ваксините в имунизационния календар, не съдържа тимерозал.

Абсурдни според специалистите са вярванията, че когато околните са имунизирани, няма риск за детето. Съществуването на колективен имунитет не предпазвало 100% от зараза.

Съдържанието на алуминий във ваксините също е повод родители да се плашат от предпазната мярка. През първите 6 месеца от живота си децата може да получат около 4 мг алуминий чрез имунизация, обясни проф. Кантарджиев.

За сравнение през същия период то получавало 10 мг алуминий чрез кърмата, 40 мг чрез адаптираното мляко и около 120 мг чрез соевото адаптирано мляко.

Нелепо е през XXI век да се мисли, че е по-добре да се изкара дадено заболяване, за да си изгради организма естествен имунитет. Последиците могат да бъдат тежки. Предотвратяването на морбили пази децата от пневмонии, енцефалит, дори смърт. Превенцията от коклюш е опит за предпазване от гърчове, мозъчни увреждания и също смърт.

В 14 от 29 държави ваксините са задължителни, сочат данните на СЗО към 2010 г. В 15 са силно препоръчителни. В САЩ например са доброволни, но са условие за достъп до училище и други обществени услуги. В Германия и Белгия са по желание и затова много често си внасяме морбили оттам, каза проф. Кантарджиев. В Уелс режимът също бил либерален, но след тазгодишната епидемия от морбили се развихрил ожесточен дебат за връщане на задължителната имунизация.

Презентация на проф. Кантарджиев по темата по време на семинара от 5 до 7 юли 2013 г. в Хисаря за ползите, вредите от ваксините и конспиративната теория очаквайте скоро в CredoWeb





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg