Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

На всеки десет човека един страда от остеоартроза

Д-р Любомир Маринчев, д.м., Клиника по ревматология, МБАЛ „Софиямед” 09-07-2013
Костно-ставни проблеми : На всеки десет човека един страда от остеоартроза - остеоартроза, Д-р Любомир Маринчев

Д-р Любомир Маринчев e ревматолог, завършва медицина през 1983 г. в Медицинска академия – София. Специализира в САЩ през 1992-ра. Член е на Българското научно дружество по ревматология. От 1987 до 2001 г. работи в Клиниката по ревматология на Медицинския университет – София, началник е на отделението по ревматология в МБАЛ "Софиямед" от създаването на болницата.

Остеоартрозата е хронично, неинфекциозно ставно заболяване, развиващо се главно при възрастни хора, което се характеризира с дегенерация на ставния хрущял, уголемяване на подлежащата кост и възпаление, съответно с промени във вътрешната част на ставната капсула. В световен мащаб като честота заболяването заема четвърто място (на 100 000 души) след болките във врата и кръста, след възпалението на меките тъкани (тендинит, бурсит) и остеопорозата.

25% от случаите на инвалидизиране се дължат именно на остеоартроза. На всеки 10 човека един има остеоартроза, при 1/3 от хората над 45 години е налице ставна симптоматика, в групата на възраст над 60 години при 85% от мъжете и жените се открива остеоартроза. Тя се среща 2,5 пъти повече от болестите на сърцето и 6 пъти по-често от злокачествените заболявания.

За възникването и протичането на остеоартрозата голяма роля играят рисковите фактори, които се разделят на непроменливи и променливи.      

Непроменливите рискови фактори включват:

·  наследственост;

·  хлабавост на ставите;

·  форма на ставата;

·  репродуктивни фактори.

Променливите рискови фактори са:

·  наднормено тегло (изключително важно);

·  тютюнопушене;

·  професии с постоянни и еднотипни физически натоварвания;

·  травми, спорт.

Втората група фактори могат да се променят и болните с остеоартроза трябва да полагат системни усилия за това. Особено важна цел е намаляването на излишните килограми, защото наднорменото тегло влошава тежко артрозата на “носещите стави” (коленни, тазобедрени), както и на гръбнака (спондилартроза).

При стоене прав и ходене 1 квадратен сантиметър от повърхността на главата на здравата бедрена кост поема налягане, равно на 4 пъти телесното тегло. При коксартроза хрущялът е износен и това повишено налягане води до силна болка и до ограничаване на функционалния капацитет. Затова задача номер 1 е да се намали наднорменото телесно тегло, както и да се избягват тежки физически натоварвания, особено в статично положение. Има няколко вида лечение, като основната терапия цели  намаляване на болката и на дискомфорта, които пациентите изпитват. 

Остеоартрозата не се лекува, но е възлово важно да се овладее прогресирането на болестта. Сред доказаните за целта модерни препарати еFlexodon A, чието прилагане води както до намаляване на ставната болка, така и до възстановяване на функцията на ставата. Терапията осигурява защита на ставата от разрушаващото действие на ензимите, намалява ставното възпаление. Лечението се нарича хондропротективно и се подкрепя широко от световната ревматологична общност. При всеки симптом за остеоартроза трябва да се потърси специалист, всяко самолечение е недопустимо, дори да е само за временно намаляване на болките.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg